A. Ko. | 6. 7. 2022, 18:44

S TEMI dejanji nevede prizadenete vašo mačko

Profimedia

Mačke so inteligentna bitja in premorejo celo paleto različnih čustev. Čeprav svoje mačke ne želite prizadeti, morda s povsem vsakdanjim obnašanjem delate prav to. 

To so potencialno problematična obnašanja, ki lahko prizadenejo vašo mačko:

Ropotanje in glasni zvoki

Mačke slišijo 1,6 oktave višje zvoke kot ljudje, prek 32 posameznih mišic na vsakem ušesu pa jim omogoča, da dobesedno sledijo zvoku. Vsak zvok, ki se zgodi v hiši, lahko mačko zmoti in to se imenuje t.i. akustični stres. Konstantni in zelo glasni zvoki lahko mačko celo prizadenejo. Vsega ropota seveda ne morete preprečiti, vaša mačka pa vam bo zelo hvaležna, če se boste v tej smeri vsaj malo potrudili.

Močan parfum ali dišave

Mačke imajo tudi zelo dobro razvit voh. Prek vonjev spoznavajo svet in to je na nek način njihova navigacija.

Obstajajo vonjave, ki jih mačke ne prenesejo. Sem spadajo na primer citrusi, banane, kajenski poper, sivka.

Če vaši lasje močno dišijo po sivki ali imate mleko za telo z vonjem limone lahko s tem povsem nevede prizadenete vašega mačka. Prav tako pa to velja za vsak drug vonj, ki je zelo močan.

Predolgo je sama doma

Kljub temu, da so mačke s tega vidika manj problematične kot na primer psi, to ne pomeni, da so vedno rade same doma. So socialna bitja in potrebujejo pozornost in družbo. Nekatere mačke se čutijo užaljene, če jih boste predolge pustili same. In če to kar traja in traja, lahko razvijejo tudi depresijo.

Odrivate jo stran

Mačke so včasih malo 'nadležne' in svoj nosek vtikajo tudi tja, kamor ne spada. Nekatere so precej radovedne in svojemu človeku sledijo pri vseh gospodinjskih opravilih. Zato so pogosto deležne rahlega odrivanja stran. To povsem nedolžno dejanje pa mačko lahko prizadene.

Pri svoji radovedni naravi si ne morejo pomagati, take pač so in to je treba v določeni meri sprejeti.

Namesto odrivanja je boljše, da ji skušate preusmeriti pozornost.

Siljenje k spoznavanju ljudi

Niso vse mačke navdušene družabnice, vsi lastniki pa bi jih tako radi predstavili prijateljem, ko pridejo na obisk. Včasih to siljenje ni dobra ideja in mačko spravlja v stisko. Pravzaprav je večina mačk v družbi nepoznanih ljudi zelo zadržanih. Spoštujte to in ji dajte čas.

Stara hrana

Način, s katerim boste vašo mačko zagotovo užalili je ta, da ji ne boste ponudili sveže hrane. To lahko izvira iz prazgodovine, ali pa so mačke pač izbirčne. Če jim boste postregli s svežo hrano, se bodo počutile cenjene in razumljene. Tiste, ki že nekaj časa stoji v skodelici, se največkrat ne bodo niti dotaknile.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.