A. Ko. | 7. 5. 2022, 18:30

Izjemno redek prizor: še en ORJAŠKI ligenj priplaval iz globin in nasedel na obali!

Profimedia

Že drugič v kratkem času poročamo o na obali nasedlem orjaškem lignju, ki sicer prebiva globoko pod morjem. Zakaj prihajajo na površje? 

Tokrat je nasedla masivna gmota presenetila mimoidoče na plaži Kommetie v Južni Afriki. Kot je za Live Science povedala Alison Paulus, ustanoviteljica organizacije Volunteer and Explore, je telo lignja oz. lignje (tudi tokrat je šlo za samico) v dolžino merilo dobra dva metra, če pa bi bilo iztegnjeno, bi po njeni oceni gotovo merilo 3,5 metra.

Velikanskega lignja so, kot poroča National Geographic, prvič živega v objektiv ujeli šele leta 2004, kajti živijo med 300 in 1000 metri pod morjem. Na morsko gladino pridejo zelo redko, zato so tudi zelo 'težki' za proučevanje, za znanstvenike so pravi misterij.

Ligenj, ki so ga pred dnevi našli v Južni Afriki je bil očitno poškodovan, saj so bile vidne zareze, ki so najverjetneje posledica srečanja z ladjo. Jon Friedman iz društva Cape of Good Hope SPCA je še povedal, da je bil ligenj star dve leti. Njihova življenjska doba je sicer do pet let, največji pa dosežejo kar do 13 metrov!

Lignja niso odpeljali v muzej, kar Paulusova obžaluje, saj so tovrstne najdbe najboljše za spoznavanje podvodnega sveta. Posebnosti teh živali so poleg njihove velikosti tudi ogromne oči, ki veljajo za največje v živalskem svetu – njihov premer je 25 centimetrov!

Kaj lignje iz globin prinese na površje? Najverjetneje plima in ko se ta zamenja z oseko, se ligenj nenadoma znajde na obali. Zakaj jih v zadnjih letih opazijo več kot vsa leta prej, pa znanstveniki še raziskujejo.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.