A. Ko. | 21. 8. 2022, 10:22

Se po nedavnem incidentu na Majorki konjem, ki vlečejo kočije s turisti obetajo lepši časi?

Profimedia

Nedavni incident, ki je razkril trpljenje konj, ki v poletni vročini vozijo turiste, je poskrbel za številne pobude, da je treba to prepovedati. So bile uspešne? 

Že dolga leta se živalovarstveniki borijo za konje, ki po nekaterih turističnih mestih v neizmerni vročini vlečejo kočije, polne turistov. Zelo znana je ta tradicija na Majorki, od koder so julija zaokrožili žalostni posnetki konja, ki se je od vročine sesedel. Turisti pa so kar čakali, da bo vstal in jih vozil dalje.  

Kljub številnim neuspešnim pobudam v preteklih letih, pa je očitno konkretno ta primer, predvsem pa pozornost svetovne javnosti, zadevo premaknil naprej.  

Oblasti v Palmi de Mallorca so namreč sporočile, da bodo do leta 2024 živo silo v tem mestu zamenjala električna vozila.    

Odločitev je bila sprejeta potem, ko je PETA predložila podpise več kot 80.000 podpornikov prepovedi in po tem, ko so se tudi številne druge organizacije zavzele za trpeče konje.

Konji pri svojem delu niso izpostavljeni samo vročini in težkemu tovoru, pač pa so prestrašeni od prometa, soočajo se z dihalnimi stiskami, zaradi hoje po vročem asfaltu imajo poškodovane noge in še bi lahko naštevali.  

Palma de Mallorca se tako pridružuje nekaterim drugim mestom, ki so to dejavnost delno ali povsem prepovedala.

Mednje spadajo Chicago, Salt Lake City, Montréal in Melbourne. Praga je kočije prepovedala od leta 2023 naprej, v Italiji pa se zaenkrat še zaman zavzemajo za prepoved. Zelo se trudijo za prepoved tudi v mestu New York, kjer se je pred nedavnim konj sesedel sredi ulice na Manhattnu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.