A. Ko. | 19. 4. 2022, 20:37

SENZACIJA na prestižnem tekmovanju v agilityju – med elitne tekmovalce se je uvrstila prav POSEBNA psička

Profimedia
SENZACIJA na prestižnem tekmovanju v agilityju – med elitne tekmovalce se je uvrstila prav POSEBNA psička (foto: Profimedia)

Za pravo senzacijo je poskrbela psička Ninja, za katero je zelo težka zgodba. Marsikdo v takega psa ne bi verjel, a ne njena skrbnica.

National Agility Championship (NAC – državno tekmovanje v agilityju), ki se je pred nekaj dnevi končalo na Floridi, je kot vsako leto privabilo elitne štirinožne tekmovalce. A med izjemnimi borderskimi in šetlandskimi ovčarji je posebej izstopala psička, labradorka, ki sliši na ime Ninja. Njena skrbnica Dawn Mlatecek ji pravi 'enooki čudež'. Ninja je namreč v nesreči ostala brez enega očesa.

"Tega psa nisem nikoli dojemala kot hendikepiranega,'' je za akc.org povedala Dawn, ki ima doma sicer kar pet psov. Že dolgo je z njimi prisotna v svetu agilityja, kjer je sprva tekmovala z mešančki, nato pa se je odločila, da bo poskusila še z rodovniškim psom, labradorcem. Ko je po spletu okoliščin spoznala Ninjo, je takoj začutila, da je to psička, ki je namenjena prav njej.

Zgodila se je nesreča ... 

Prvi dve leti njunega skupnega življenja sta potekali povsem običajno, veliko sta trenirali in se zabavali. Potem pa se je zgodila nesreča. Otrok je v psičko zalučal kamen. Ta ji je popolnoma poškodoval oko in veterinarji so ga morali odstraniti. Sledilo je šestmesečno okrevanje, kar je bilo za izjemno energično psičko vse prej kot enostavno.

Kljub nesreči pa Ninja nikoli ni postala boječa in še vedno je zelo rada delala agility. To je bilo sedaj povsem drugačno, predvsem zaradi izgube globinskega vida. Dawn pravi, da sta morali začeti popolnoma od začetka, od osnov naprej. Izzivov jima ni zmanjkalo, več kot očitno pa tudi volje ne, čeprav je šla psička v procesu privajanja na življenje z enim očesom tudi skozi kar nekaj lažjih poškodb.

Velika zmaga za Ninjo in za Dawn je uvrstitev na prestižno državno tekmovanje, letos že drugič! Vrhunec pred nekaj dnevi končanega tekmovanja je bil zanju standardni tek. A pred začetkom je grmelo in deževalo, psička pa se je tresla od strahu. Njena skrbnica je pričakovala nočno moro. Toda potem, ko je pričela teči, se je Ninja premaknila v nek drug svet in oddelala točno tako, kot je znala. Postavila je svoj tretji najboljši čas!

Zaradi težav z artritisom Ninja odhaja v tekmovalni pokoj, a energije ji še ne zmanjkuje. Čudovito je sporočilo, ki ga skupaj z Dawn prenašata v svet: ''Nikoli ne mislite, da psi česa ne zmorejo. Mi ljudje smo tisti, ki jih hendikepiramo. Nikoli ne veste, dokler ne poskusite.''

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.