A. Ko. | 21. 12. 2022, 17:01

Sestradani volkovi vse bližje Šibeniku, ljudje pa v strahu

Profimedia

Najverjetneje zato, ker imajo na tem območju premalo hrane, so se volkovi z obrobja Šibenika začeli premikati v samo mesto. Pred kratkim je eden poginil v trčenju vozil.

Iz sosednje Hrvaške prihajajo vesti o težavah z volkovi v mestu Šibenik in njegovi okolici. Vse pogosteje prihaja do srečanj, ki ljudi spravljajo v stisko. V iskanju hrane so že dosegli mesto, eden izmed njih je v šibeniški četrti Ražine poginil v trčenju vozil. Posneli so jih že vsepovsod, postajajo pa tudi vedno manj zadržani in boječi.  

Ker so volkovi, ki so zaščitena vrsta, že vsepovsod in zaradi številnih pritožb pastirjev, lovci predlagajo strogo načrtovan odstrel. A ker gre za zaščiteno žival, imajo zvezane roke, dokler drugače ne odloči ministrstvo.

Od aprila do konca septembra je bilo na Hrvaškem zabeleženih 1009 primerov napadov volkov, kar 40 % pa se jih je zgodilo v tej regiji.

Do sedaj ne poročajo o kakršnemkoli napadu volka na človeka. Predsednik tamkajšnjega lovskega društva Davor Topić tudi tega ne izključuje, a je prepričan, da tega ne bo storil, dokler bo volk še kaj hrane našel v naravi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.