A. Ko. | 27. 4. 2022, 09:00

Kako se lastniki psov spopadajo s pretiranim izpadom živalskih dlak?

Profimedia

 Gre za nekaj povsem običajnega, toda če opazite te znake, gre pri psu morda za bolezen. 

Sezonska menjava dlake je nekaj naravnega in hkrati znak, da je pes zdrav. Čeprav psom dlaka odpada skozi celo leto, je izpadanje v pomladnem času bolj intenzivno. Takrat pes svoj 'zimski' kožuh menja za 'poletnega'. Psi imajo naravni ritem, ki določa, kdaj je čas za to. Ne gre samo za reakcijo na spremembo temperature, pač pa na to vplivata tudi vedno daljši dan in več svetlobe.

Obdobje povečanega izpadanja zna biti moteče, saj so v tem času dlake vsepovsod po stanovanju ter oblačilih. Proti naravi se ne morete boriti in izpadanja ni moč zaustaviti, saj to ne bi bilo zdravo za psa. Lahko pa z nekaj ukrepi pospešite izpadanje dlake in s tem omilite količino dlak po stanovanju.

Zlato pravilo: redno krtačenje

V tem obdobju je najbolj pomembno redno, vsakodnevno krtačenje vašega hišnega ljubljenčka. Tako boste pospešili njihovo izpadanje in preprečili zapletanje dlak. S krtačenjem se tudi pospeši cirkulacija ter na ta način koža in kožuh ostajata v dobri formi. Z rednim krtačenjem boste odstranili veliko odvečnih dlak, ki bi sicer pristale na kavču, postelji, preprogi ali vaših oblačilih.

Prehrana in šamponi

Za zdrav kožuh poskrbi tudi prehrana, bogata z Omega 3 maščobami, prav tako pa obstajajo šamponi in balzami za lažje razčesavanje in posledično hitrejše odpadanje dlake. Pomaga tudi topla kopel, vendar z njo ne smete pretiravati.

Zaščita stanovanja

Ko vse to naredite, bo po stanovanju še vedno kar nekaj dlak. Za te lahko poskrbite tako, da s pralno tkanino zaščitite dele stanovanja, kjer se pes najraje zadržuje.

Kdaj je izpadanje preveč intenzivno in znak bolezni?

Včasih je izpadanje dlake zelo intenzivno. Ali gre za normalno stanje ali morda znak kakšne bolezni, lahko preverite tako, da podrobno opazujete kožuh vašega psa. Če gre za kakšno resno zdravstveno težavo, boste opazili dele kože povsem brez dlake, kožne rane, iritacije, pes pa se pogosto tudi praska. Preveč intenzivno izpadanje dlake je lahko znak slabe prehrane, parazitov, infekcij, alergij, avtoimunih bolezni, težav z ledvicami in še bi lahko naštevali – za točno diagnozo pa je seveda v tem primeru obvezen obisk veterinarja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.