Uredništvo | 21. 9. 2023, 17:05

Slovenskemu hroščku grozi izumrtje, razlog pa je – njegovo ime!

Wikipedia

Čeprav je na edinstvenem hroščku, ki živi le v Sloveniji, marsikaj posebnega, je vedno v središču njegovo ime. Eni bi ga spremenili, medtem ko so nekateri zbiralci prav zaradi imena skušali mrzlično priti do njega. 

Ko je malo pred 2. svetovno vojno v jamah na Celjskem naravoslovec Vladimir Kodrič našel hroščka z zakrnelimi očmi, si ni predstavljal, da bo še desetletja kasneje buril duhove. In to zaradi tako banalne posebnosti – kot je ime. Hrošč iz družine krešičev namreč nosi ime po Adolfu Hitlerju.

V Sloveniji ga poznamo pod imenom Hitlerjev brezokec, njegovo znanstveno ime je Anophthalmus hitleri.

Ker Kodrič ob njegovi najdbi ni vedel, za katero žival gre, ga je prodal nemškemu zbiratelju Oskarju Scheibelu. Ta je sprva hroščka, ko je ugotovil, da gre za novo vrsto, želel poimenovati po slovenskemu najditelju. Toda to je bil čas, ko je oblast prevzel Adolf Hitler in tako se je zgodilo, da se hrošč imenuje po njem. Prav zaradi imena so ga iskali številni zbiratelji, ki so oboževali Hitlerja in zaradi njih je hrošček skoraj izumrl. 

Kot poroča N1 Slovenija, si nekateri znanstveniki sedaj prizadevajo, da bi se vrste, ki se imenujejo po kontraverznih ljudeh, preimenovale. Na drugi strani je ICZN (Mednarodna komisija za zoološko nomenklaturo), ki v izogib zmede med raziskovalci priporoča, da se uporabljajo prvotno določena imena.

To, da nove vrste poimenujejo po znanih ljudeh, sicer ni prav nič nenavadnega. Pred kratkim smo poročali o tem, da so novo vrsto kače poimenovali po Harrisonu Fordu, ki je imel glede tega zanimiv komentar. Malo za šalo, malo zares je dejal, da zares ne razume, zakaj znanstveniki po njem vedno poimenujejo bitja, ki strašijo otroke