A. Ko. | 4. 6. 2022, 14:03

Slovenski ribiči so srečali 2-metrskega morskega psa, ob njem je plaval še en manjši

Profimedia
Slovenski ribiči so srečali 2-metrskega morskega psa, ob njem je plaval še en manjši (foto: Profimedia)

Med lovljenjem molov so k čolnu privabili dva morska psa, enega so ujeli v objektiv! Gre za sinjega morskega psa, ki k nam ne zaide velikokrat.

Trije ljubiteljski ribiči so se odpravili na ribarjenje na Debeli rtič. A še en miren dan na morju je popestril - morski pes! Ta se je čolnu približal skupaj z ribo, ki se je ujela na trnek.

Ko poročajo primorske.si, so lovili okoli 2 kilometra od obale, v smeri Gradeža. Eden izmed njih, Alojz Gec, je za omenjeni medij svojo izkušnjo opisal takole:

''Morskega psa je najprej opazil kolega Zvone, ki je lovil približno sto metrov od naju. Čez nekaj minut pa sva tudi midva okrog čolna pol metra pod gladino opazila dva morska psa, manjšega in večjega. Večji je v dolžino meril približno dva metra.''

Sprva so morskega psa opazili samo na hitro, videli so zgolj rep, potem pa je izginil. V morje so žrtvovali štiri ulovljene ribe in s tem žival privabili nazaj. Pa ne samo eden, tokrat sta se čolnu približala dva primerka. 

Pobliže so si ju lahko ogledali in celo posneli fotografijo, ki jih bo spominjala na prav poseben dan na morju.

Kaj je sinji morski pes ali modrulj?

Sinji morski pes (Prionace glauca) ali po hrvaško modrulj (ime se pogosto uporablja tudi pri nas) lahko zraste do 4 metre in tehta od 150 do 180 kilogramov.

Gre za vrsto morskega psa, ki se pred ljudmi raje umika. Običajno se nahajajo na odprtem morju.

Gre za potencialno nevarno vrsto morskega psa. So plašni, a imajo zobe in nekaj nesreč je že bilo zabeleženih, a te so zelo zelo redke. Po podatkih fundacija Save our seas je na svetu doslej zabeleženih 13 primerov ugrizov.

Takole so ga posneli v začetku letošnjega maja na Hrvaškem, v okolici Žirja:

To je samo ena izmed 29 vrst morskih psov, ki jih sicer najdemo v Jadranskem morju. Sodi med zaščiteno vrsto, ki je vedno redkeje opažena. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.