A. Ko. | 25. 1. 2023, 17:10

Slovenski strokovnjaki razvili odmevno zdravilo za zdravljenje pasje demence

Profimedia / Veterinarska fakulteta UL (Facebook)

ʺIz nuleʺ, kot so se sami izrazili, so raziskovalci na Fakulteti za farmacijo in Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani razvili zdravilo, ki lajša simptome pasje demence. Prejeli so prestižno nagrado. 

Z vseh strani dežujejo čestitke ekipi strokovnjakov pod vodstvom asist. dr. Urbana Košaka, ki je na prestižnem Biofit dogodku prejela nagrado za najbolj inovativen projekt na področju zdravja živali. Ukvarjali so se s pasjo demenco in razvili zdravilo, ki izboljša kognitivne funkcije in kakovost življenja psov, ki trpijo zaradi kognitivne disfunkcije.

ʺNajpomembnejše je, da naš zaviralec ne povzroča neželenih holinergičnih učinkov, značilnih za druge učinkovine, ki povečujejo raven acetilholina v možganih. Naše zdravilo smo patentirali in ga želimo licencirati farmacevtskemu podjetju, ki se ukvarja z zdravjem živali ali ljudi,ʺ je ob tem povedal Košak. 

Učinke zdravila so dokazali na dejanski raziskavi, v katero so vključili 14 psov.

Med njimi so jih 7 uvrstili v kontrolno skupino, 7 pa v testno (ti so prejemali zdravilo). Po šestih mesecih so preverili, kaj se dogaja in pri psih iz kontrolne skupine opazili močno poslabšanje (kar 5 so jih kasneje morali zaradi napredovane bolezni uspavati). Na drugi strani pa so raziskovalci pri psih, ki so zdravilo prejemali, opazili očitno izboljšanje znakov demence. Kot je pojasnil rektor ljubljanske univerze, Gregor Majdič, ima zdravilo velik potencial za zdravljenje demence pri psih, morda pa celo tudi pri ljudeh.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.