A. Ko. | 10. 5. 2022, 09:56

ŠOKANTNO: V morje odvrženih na MILIJONE ton mrtvih živali

Profimedia
ŠOKANTNO: V morje odvrženih na MILIJONE ton mrtvih živali (foto: Profimedia)

Februarja je nizozemska ribiška ladja v morje odvrgla 100.000 ton mrtvih rib, ki so ob francoski obali ustvarile 'srebrni potok'. Primer ni osamljen. Kaj se dogaja? 

Toliko zavrženega ulova, kot ga beležijo danes, ga niso beležili še nikoli doslej. Februarja je nizozemska ribiška ladja v morje odvrgla 100.000 ton mrtvih rib, ki so prekrile več tisoč kvadratnih metrov oceana ob francoski obali in dobesedno narisale pas 'srebrnega potoka'.

Okoljevarstvene skupine so glasno sporočale, da je bilo to dejanje storjeno namerno, medtem ko so lastniki ladje za to krivili strgano mrežo. Karkoli se je v resnici zgodilo, dejstvo je, da to ni osamljen primer.

Kot poroča Guardian, so leta 2019 samo v vode Evropske unije odvrgli 230.000 ton rib! Večina tega 'odpadka', kar 92 %, je pridobljenega z metodo, ko mrežo vlečejo po morskem dnu in povsem neselektivno poberejo vse, kar pride naproti. Tistega, kar jim ne ustreza, se preprosto znebijo.  

Kot poudarja Pete Pearson, upokojeni direktor WWF (World Wildlife Fund for Nature), gre pri tem za divje živali in po njegovem prepričanju za  'žetev divjega življenja'. Ribe so že tako izjemno ogrožene – poleg intenzivnega ribolova, jih ogrožajo še podnebne spremembe in onesnaženost. Pearson poudarja, da je treba ribiče opremiti z bolj oceanu prijazno, selektivno opremo, ki ne bo osiromašila morskega življa.

"Na milijone ton mrtvih živali - odvrženih v morje, izgubljenih na kopnem ali prepuščenih gnitju v trgovinah ali hladilnikih, svetovni ulov rib gre v nič kot še nikoli," poroča Guardian.

Še bolj šokanten je podatek, da kar 35 % rib, ki jih ujamejo, ne doseže krožnika! Zavržene so iz različnih razlogov, največkrat pa zato, ker so izjemno ranljive in hitro pokvarljive. Znanstveniki pravijo, da je nujno potrebno najti 'luknje', kje med ulovom in krožnikom se zatakne. Raziskovanje otežujejo nepregledne in nedosledne nabavne verige in podatki, bilo pa naj bi jasno, da riba postane odpadek zelo kmalu po tistem, ko jo potegnejo iz morja.

Vse skupaj je velika izguba za 3 milijarde ljudi, katerih prehrana je odvisna ob rib!

Pearson poudarja, da smo dolga leta mislili, da je ocean neskončen in iz njega lahko vzamemo vse, kar želimo. Danes, pravi, spoznavamo, da ima tudi ocean svoje meje. Zadnji trenutek je za ukrepanje.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.