A. Ko. | 10. 11. 2022, 09:48

Spanje s psom v isti postelji je v tem obdobju nevarno

Profimedia

Poleg vseh prijetnih občutkov, ki jih prinaša deljenje postelje z vašim psom, strokovnjaki opozarjajo tudi na manj prijetne. To so zdravstvene težave. 

Si deliti posteljo s psom ali ne? To je pogosta polemika in jabolko spora. Medtem ko nekateri ne bi psa v spalnico nikoli spustili, si drugi drugače sploh ne predstavljajo. Tudi nekatere raziskave so dokazale, da deljenje postelje s pasjim prijateljem prinaša pozitivne učinke na zdravje in počutje posameznika.

A na drugi strani – pravijo strokovnjaki – je pes v spalnici lahko tudi povzročitelj zdravstvenih težav. Posebej v poznojesenskem obdobju.

Zakaj prav v tem času? Zato, ker psi izdatno menjajo dlako, poveča se količina odmrlih celic in prhljaja, kar lahko vpliva na vaš dihalni sistem. Običajno menjava traja med 3 in 4 tedni ter se konča konec novembra.

ʺOdpadla dlaka lahko povzroča iritacije, ne samo pri vas, pač pa tudi pri vašem psu. Poleg tega pa se lahko na vašo posteljo z odpadlo dlako prenesejo klice,ʺ so za Lancashire Telegraph povedali pri Happy Beds.

Dodali so, da je napačno mišljenje, da pasja dlaka povzroča težave.

Problematične so odmrle celice, podobne prhljaju. Ko te vdihavate, lahko povzročajo dihalne težave. Kako ukrepati? V času izdatnega odpadanja dlake vašega psa dnevno krtačite, da pospešite odpadanje odmrlih celic. Hkrati pa ga redno vozite k pasjemu frizerju, če pasma zahteva profesionalen pristop.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.