A. Ko. | 22. 4. 2022, 16:47

SPOZNAJTE najstarejšo kopensko žival na svetu, ki šteje 190 let!

Profimedia

Jonathan je prava lokalna atrakcija na otoku Sveta Helena v južnem Atlantskem oceanu. Najraje spi in se pari. 

V začetku letošnjega leta je Jonathan, najstarejša želva na svetu, ki je hkrati tudi najstarejša kopenska žival na svetu, dopolnil 190 let. Predvidevajo, da se je izlegel davnega leta 1832 in kar do letošnjega leta je moral čakati, da se je v Guinnessovo knjigo vpisal kot najstarejša želva na svetu. En vpis je sicer že doživel in sicer kot najstarejša še živeča kopenska žival, sedaj pa je podrl rekord v starosti katerekoli in kadarkoli živeče želve.

Jonathan spada med velikanske sejšelske želve in živi na vulkanskem otoku Sveta Helena v južnem Atlantskem oceanu, kamor je prispel, ko je bil star okoli 50 let. Njegov veterinar Joe Hollins je za Guinnessovo knjigo rekordov povedal, da je lokalna ikona, ki v svetu nenehnih sprememb simbolizira ohranjanje.

Danes je priletni Jonathan slep, ne vonja, a še vedno se počasi premika po posestvu, kjer biva skupaj z želvami velikankami Emmo, Davidom in Fredom. Najraje spi in se pari. Njegova najljubša hrana so zelje, kumarice in korenje. Prehranjuje se sam, enkrat na teden pa ga nahranijo oskrbniki, da mu zagotovijo dovolj kalorij.

Znanstveniki še ne morejo dodobra razložiti, kako želvam uspe tako dolgo življenje, predvidevajo pa, da je njihovo telo sposobno izjemno hitro uničiti poškodovane celice in ta na način se več kot očitno zelo dobro borijo proti staranju. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.