A. Ko. | 10. 5. 2022, 08:00

SPOZNAJTE navade, s katerimi boste postali BOLJŠI pasji skrbnik

Profimedia

Če boste v svoje življenje vpeljali te enostavne navade, bo skrb za psa postala boljša in lažja. Kje je torej skrivnost?

Ali sem dober pasji skrbnik? Me ima pes rad? Kaj lahko še izboljšam? To so vprašanja, s katerimi se sem in tja obremenjuje vsak (dober) pasji skrbnik. V hitrem in stresnem vsakdanu je včasih težko za psa skrbeti točno tako, kot bi si želeli in kot bi si kuža zaslužil. Z upoštevanjem teh navad bo vse lažje.

Zagotovite psu fizično in psihično stimulacijo – vsak dan

Gotovo ste že slišali, da je utrujen pes srečen in priden pes. Do neke mere to drži, dokler z utrujanjem ne pretiravate.

Poleg tekanja pes potrebuje tudi možgansko telovadbo, kot so učenje novih trikcev ali interaktivne igre (npr. skrivanje žogic v lončkih).

Psihična aktivnost je še toliko bolj potrebna pri psih, ki so zaradi bolezni ali starosti omejeni pri gibanju. Ko pes vsakodnevno razgibava možgančke, postane bolj samozavesten in raziskave kažejo, da se potem tudi lažje sam zamoti z igro. Sliši se kot zmaga za vse, kajne?

Vzpostavite hišna pravila. In – držite se jih!

Ko imate doma psa, je red zelo pomemben. Pa ne samo na papirju, pomembno ga je udejanjati v praksi. Če se z mize ali pod mizo psa ne hrani, potem se tega ne počne niti ob praznikih. In če pes ne sme na posteljo, potem morate biti pri tem dosledni. S tem psu pokažete svojo avtoriteto, hkrati pa pravila psu dajejo občutek varnosti. Vse to je ključno za prijetno sobivanje.

Nimajo vsi radi psov in to morate spoštovati

Morda se vam zdi, da je nemogoče, da kdo ne mara psov in da ni noben problem, če vaš vzgojeni pes po soseski teka odvezan. To je problem, kajti nikoli ne veste ozadja, zakaj se nekdo psov boji. Še več, marsikateri otrok prav zaradi takšnih prijaznih spuščenih kužkov, ki bi se samo igrali, za vedno dobi strah. Če želite biti dober pasji skrbnik, potem spoštujte to, da je vaš pes vaša obveznost in ne skrb (ali strah) drugih ljudi. 

Vzgoja, vzgoja in vzgoja

Dober pasji skrbnik ima vzgojenega psa in se vsakodnevno trudi v tej smeri. Ko se pojavi problem, in ta se lahko pojavi v vseh pasjih obdobjih, poiščite strokovno pomoč, če ne gre drugače.

Poskrbite, da bo pes dobro socializiran, drugače bo vsakršen izhod na javne površine stresen. Če se bo pes znal obnašati in bo vzgojen, bo življenje lažje za oba.

Vzgoja pa, kot vemo, traja vse življenje.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel