A. Ko. | 3. 7. 2022, 06:00

Sprehajanje psa po razgretem asfaltu: poznate pravilo 5 sekund?

Profimedia

Razgret asfalt lahko pri psih povzroči resne poškodbe. Sprehajajte ga zjutraj in zvečer, pri tem pa vedno upoštevajte to pravilo. 

Pasje tačke in vroč asfalt (pa tudi beton ali pesek) niso dobra kombinacija. Včasih pozabimo, da pes nima obuval in s tem nobene zaščite. Če že v vročini dneva, potem naj bo sprehod kratek in po travnati površini.

Temperatura segretega asfalta je mnogo višja kot temperatura zraka. Vsaj še enkrat višja!

Če psa sprehajate po taki površini, hitro lahko pride do zelo bolečih opeklin na blazinicah tačk. Ta predel pasjega telesa je najbolj izpostavljen in občutljiv.

Blazinice blažijo pritisk podlage in ščitijo psa pred zunanjimi vplivi, a vse do neke mere. Ko se temperatura tal segreje do 60 stopinj Celzija in prek, tudi blazinice popustijo.

Kako veste, kdaj je površina tal prevroča? Povsem enostavno – s pravilom petih sekund.

Pravilo 5 sekund pomeni, da položite dlan na tla in počakate. Če morate zaradi vročine dlan umakniti prej kot v 5 sekundah, potem je absolutno prevroče, da bi po tej površini sprehajali vašega psa.

Kako prepoznati opekline?

Da je bilo prevroče, boste opazili po mehurjih na blazinicah ali manjših razjedah. Pes bo svoje neugodje pokazal tudi sam: 

  • Šepanje 
  • Lizanje šap
  • Nenormalno držanje tačk
  • Pes noče hoditi, težko hodi in ob tem vokalizira

Opeklin ni težko prepoznati. Celo črno obarvane blazinice ob opeklini včasih postanejo rdeče. Če je opeklina huda, je treba poiskati pomoč veterinarja.

Tačke so umazane, rane se zato lahko hitro okužijo in velikokrat psi potrebujejo antibiotično zdravljenje.

Vsaka poškodba pasjih šap je zelo neugodna, saj pes postane zelo slabo mobilen. Da se taka poškodba pozdravi, pa običajno traja od 7 do 10 dni. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.