A. Ko. | 26. 9. 2022, 17:17

Sprehajanje psa v dežju: da ali ne?

Profimedia

Gotovo ste se že kdaj vprašali, ali v deževnem vremenu na daljši sprehod s psom ali morda zgolj kratek skok ven, toliko, da pes opravi osnovne fiziološke potrebe. Kaj pa pravijo strokovnjaki?

Večina strokovnjakov vam bo odgovorila, da s sprehajanjem (zdravega psa) v dežju ni prav nič narobe (če odštejete vašo nejevoljo).  V resnici tudi veliko psov ne mara sprehajanja v dežju, so pa pasme, ki pri tem nadvse uživajo. Taki so denimo prinašalci in druge pasme, ki obožujejo vodo.

Ker vsak pes, ne glede na vreme, potrebuje dnevno dozo fizične aktivnosti, morate poskrbeti, da bodo deževni sprehodi zanj čimbolj udobni.

Če se poleg dežja spustijo tudi temperature, pazite, da psa ne prezebe. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako sprehod v dežju spremeniti v prijetno doživetje:

  • Izbirajte delno pokrite površine

Če živite v urbanem okolju, izbirajte površine, ki so vsaj deloma pokrite. Če živite na podežeju, zavijte tja, kjer je več dreves, ki bodo malo zmanjšala občutek dežja.

  • Kaj pa škorenjčki, dežni plašči in pasji dežnik?

Za pse obstajajo tudi posebni dežni plaščki, o katerih je smiselno razmišljati pri tistih, ki jih hitro prezebe in ki do dežja gojijo posebej negativna občutja.

Nekateri psom nataknejo tudi posebne škorenjčke, čeprav jim je veliko psov nenaklonjenih.

Kot tudi posebnim pasjim dežnikom (da, prav ste prebrali), ki se pripnejo na ovratnico. Tako ena kot druga rešitev vzbuja vprašanje, kaj psa bolj moti – problem ali njegova rešitev.

  • Preverite vremensko napoved

Še preden pa se odpravite na sprehod, preverite vremensko napoved. Psa nima smisla sprehajati v hudem neurju, ko grmi in švigajo strele, saj večino psov take razmere zelo prestrašijo. Lahko pustijo travme tudi za vse življenje.

Profimedia

  • Poskrbite za tačke

Kar pa je zares pomembno je, da psu vedno, ko pridete z deževnega sprehoda z brisačo dobro obrišete tačke in kožuh. Če opazite, da so tačke razpokale, mu jih nežno namažite in zmasirajte z zato primernim sredstvom.

  • Nosite svetle, žive barve

Deževni jesenski in zimski dnevi so temni in zato morate poskrbeti tudi, da sta oba s psom dobro vidna in varna. Oblecite žive barve, lahko vama priskrbite odsevni jopič, lahko pa je tak že sam pasji dežni plašček.

Profimedia

  • Skrajšajte sprehod

V dežju sprehod prilagodite, da vendarle ne bo predolg. Če dežuje cel dan, bodo morda boljša izbira trije krajši sprehodi namesto enega dolgega.

  • Ne pustite mu piti deževnice

Psu preprečite, da bi pil deževnico, saj se lahko na ta način okuži s kakšno bakterijo. To še posebej velja v urbanih okoljih.

  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.