A. Ko. | 23. 11. 2022, 16:25

Ste na Ljubljanskem barju opazili mladičke naše edine vodne želve?

Profimedia/fotomontaža

Naša edina vodna želva, ki se imenuje močvirska sklednica, je poleti gnezdila na Ljubljanskem barju. Člani Herpetološkega društva so samice opremili z oddajniki in spremljali gnezda, malo kasneje pa že opazovali podmladek.

Člani Herpetološkega društva so poleti z radiotelemetrijskimi oddajniki opremili 5 samic močvirskih sklednic in spremljali njihovo gnezdenje s pomočjo antene in sprejemnika. Gnezda so zaščitili s posebno žičnato ograjo. Konec poletja in v začetku jeseni so mladički pokukali na plano, gnezda pa zapustijo jeseni ali naslednjo pomlad, kar je odvisno od podnebja. Na Ljubljanskem barju so prve letošnje mladiče opazovali že pozno poleti.

Čeprav je močvirska sklednica vodna želva (naša edina), pa gnezdi na kopnem. Njeno življenjsko okolje so sicer stoječe ali počasno tekoče vode. Je plaha želva, aktivna zjutraj in zvečer, ob višjih temperaturah pa tudi ponoči.

V Sloveniji jih poleg omenjenega Ljubljanskega barja najdemo še v Beli krajini, ob Savi in na obali.

Močvirska sklednica je zavarovana z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Najpogosteje jih opazovalci lahko vidijo in opazujejo, ko se grejejo na izpostavljenih območjih. Njihova življenjska doba je med 40 in 60 let.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.