A. Ko. | 17. 8. 2022, 09:00

''Ta mladiček je po tragičnem junijskem dogodku postal simbol upanja''

Profimedia
''Ta mladiček je po tragičnem junijskem dogodku postal simbol upanja'' (foto: Profimedia)

V britanskem živalskem vrtu so se razveselili rojstva rdeče pande, ki je izjemno ogrožena vrsta. Poimenovali so ga Little Red. Njegova zgodba je srce parajoča.

Rdeči panda ali mačji panda je izjemno ogrožena vrsta, uvrščena na rdeči seznam. Ogrožata jih krčenje naravnega habitata in črni trg z živalmi.  Na svetu jih je v divjini ostalo samo še 2500. Zato se živalovarstveniki s posebnimi programi trudijo vrsto ohraniti.

Pred štirimi leti so v okviru evropskega programa European Ex-Situ Breeding Programme v britanskem živalskem vrtu v Hertfordshiru združili Tilly in Nam Panga. Dolgo je trajalo, da so presrečni opazili, da bo Tilly imela mladička.

A le en mesec pred rojstvom se je zgodila tragedija. Nam Pang je junija podlegel bolezni in poginil.

Izjemno žalost in šok vseh prisotnih je 16. julija omililo rojstvo Little Reda, kot so mladička poimenovali. Kakšnega spola je, bo jasno pri prvem pregledu, ko bo dopolnil šest mesecev.

Aaron Whitnall iz tamkajšnjega živalskega vrta je dejal, da je mladiček postal ''simbol upanja po tragičnem slovesu Nam Panga, tako bo spomin nanj živel dlje, kot smo kadarkoli pričakovali.'' Rojstvo Little Reda je označil kot čudovit zaključek tragične, srce parajoče zgodbe, ki jih je močno prizadela. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.