I. D. | 24. 7. 2022, 18:45

TA skrivnostna sestavina pospešuje rast mišic

Profimedia

Novica ni odlična le za nadebudne bodibilderje, ampak tudi za vse, ki potrebujejo rehabilitacijo ali so zaradi poškodb obsojeni na posteljo in izgubo mišične mase.

Ste že slišali za medvedovo kri? V to prav posebno žganje je namočeno sadje ali jagode gozdnih sadežev, morda je v njem črni ribez, mogoče je zmešano z medico. Recept je skrbno varovana skrivnost najbolj znanega proizvajalca Valterja Čujca iz vasi Poljubinj pri Tolminu, čeprav nedvomno obstajajo tudi druge lokalno skrivnostne variante.

Profimedia

Medvedova kri je slovenska posebnost, ki naj bi pivce naredila močne in pogumne (ob pretiravanju tudi precej šibke). A očitno so njene nadnaravne sposobnosti pred kratkim odkrili tudi Japonci.

Ti so poskusili rešiti zanimivo vprašanje: Zakaj je naše telo mlahavo že po nekajtedenskem pobegu od fitnesa? In kako to, da japonski črni medved kar pet do sedem mesecev prespi oziroma hibernira, a v tem času izgubi komaj kaj mišic?

Mišična masa je ravnovesje med sintezo in propadanjem mišic. Kadar je sinteza večja od propada, nam mišice rastejo, kadar nekaj časa ne telovadimo, je propad večji od sinteze in mišice “rastejo” v obratno smer.

Profimedia

A živali, ki zimo prespijo, imajo poseben rastni faktor, ki jim pomaga ohranjati mišično maso. Ko so raziskovali, ali je tega faktorja več pozimi kot poleti, so po nesreči odkrili, da so v ta proces vpleteni tudi drugi dejavniki, ki jih zaenkrat še ne morejo natančno določiti.

Zato so pripravili dva seruma iz medvedje krvi, zimskega in poletnega, ter jih dodali kulturam človeških mišičnih celic. Zimski serum je le 24 ur po aplikaciji povzročil rast poteinov. Poletni serum ni imel takšnega učinka.

Sklenili so, da je skrivnostna sestavina, ki mišicam omogoča rast tudi med spanjem, prisotna med hibernacijo in ne tudi med aktivnim delom leta. Zdaj sledi intenzivno iskanje čudežne spojine in raziskovanje njenega delovanja. V prihodnosti bo namreč omogočila razvoj učinkovitih rehabilitacij in preprečila propadanje mišic po operacijah, zlomih, pri invalidih in dolgotrajnih boleznih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.