A. Ko. | 9. 6. 2022, 20:20

''Ta virus je čebelam daleč največja grožnja''

Profimedia

Prvič se je pojavil pred 40 leti, na pohodu pa je nova različica. Ta se prenaša hitreje, prav tako pa hitreje tudi povzroči pogin čebel. Čebelam dobesedno vzame krila.

Gre za t.i. virus deformiranih kril (VDW), ki se je prvič pojavil pred 40 leti. Leta 2001 so na Nizozemskem zaznali nov sev, za katerega so znanstveniki nedavno potrdili, da se zelo hitro širi. Prenaša ga parazit varoja (Varroa destructor).

''Ta parazit prenaša virus med čebelami in ne samo to, prehranjuje se s čebeljim tkivom.''

Tako pravi zoolog Robert Paxton, profesor na nemški univerzi MLU (Martin Luther University Halle-Wittenberg), vodja nedavne raziskave, ki se je ukvarjala s tem virusom. Poudaril je, da je ta VDW definitivno največja grožnja čebelam.

Z raziskavo so ugotovili, da nova različica virusa ubija čebele hitreje in se tudi hitreje prenaša.

Temelj raziskave so bili primeri virusa v zadnjih 20 letih, pri tem pa so ugotovili, da je nov sev že popolnoma izpodrinil prvotnega. Širi se zelo hitro in ogroža čebele po vsem svetu, edino v Avstraliji ga še niso zaznali.

Mutacija je že prevladujoča tudi v Evropi. Najbolj očiten znak okužbe tako s prvotno (VDW-A), kot z novo različico (VDW-B) so skrčena krila. Za virus je sicer znano, da napada od noter navzven. Znaki so še paralizirane noge in zaobljeni trebuh – ko se to opazi, takrat čebela ne bo živela več kot 48 ur. Običajno tako simptomatsko čebelo v tem stanju druge čebele iz panja izrinejo.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.