A. Ko. | 17. 7. 2022, 08:15

Ne boste verjeli, kako nevarno je, če VAŠ pes pije slano morsko vodo!

Profimedia

Je tudi vaš pes prvi trenutek, ko pridete na plažo, že v morju? Super je, da se ne boji čofotanja, malo manj super pa, če se spotoma napije slane vode. 

Vragolije na plaži psa izčrpajo in hitro se lahko napije slane vode. To pa sploh ni tako nedolžno, kot se morda sliši. Majhne količine izzovejo drisko, medtem ko so večje količine lahko celo usodne.

Kaj se zgodi, ki pes popije slano vodo?

Najprej driska in bruhanje, ki nato vodijo v dehidracijo. Slana voda v pasjem telesu tudi poruši ravnovesje, kajti nenaden in prekomeren vnos natrija povzroči zelo slabo stanje.

Kar 50 % psov s toksično stopnjo natrija v krvi pogine.

Ko je v pasjem telesu preveč soli, se iz celic prične izločati voda, na ta način telo skuša rešiti situacijo. To lahko povzroči epileptične napade, poškodbe možganov in ledvic. Potrebna je čimprejšnja strokovna obravnava.

Kaj storiti, ko se pes napije slane vode?

Če je pes popil precej slane vode, ne odlašajte z obiskom veterinarja. Zdravila za to ni, bodo pa poskušali uravnotežiti stanje elektrolitov v pasjem telesu. To običajno traja med dvema in tremi dnevi.  

Da je pes popil precej morske vode boste vedeli, če nekaj ur po prihodu s plaže prične bruhati, lahko bo imel tudi drisko.

Očiten znak, ki kaže, da je v pasjem telesu preveč natrija je tudi čudaško obnašanje.  

Pes je zmeden, neodziven, odsoten.

Kako preprečiti zastrupitev?

Najboljša preventiva je, da pes popije dovolj sladke vode. Naj ima na plaži vseskozi na dosegu in na vidiku posodico s svežo vodo. Tako se bo odžejal tam, namesto v morju. Dobra preventiva je tudi, da psa ne pustite v vodi več kot 15 minut naenkrat. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.