A. Ko. | 14. 6. 2022, 19:19

TAKO poskrbite, da se izgubljeni pes čimprej vrne k vam

Profimedia

Hitro se lahko zgodi, da radovedni pes malo zatava in ne najde več poti do svojega lastnika. Če poskrbite za dve osnovni stvari, so možnosti za srečen konec mnogo večje.  

Pes, ki se izgubi, skoraj gotovo tava mimo številnih ljudi, med katerimi so tudi taki, ki bodo prepoznali njegovo stisko. Pa vas bodo lahko priklicali?

Čipiranje psa

Vsak pes, ki v Sloveniji prvič obišče veterinarja, je označen z mikročipom. Gre za zrno veliko napravico, ki ga veterinar vstavi v podkožje živali.

Čip vsebuje identifikacijsko številko, do katere lahko dostopa poseben čitalec – tega pa imajo veterinarji, zavetišča in druge pooblaščene osebe. Hkrati s čipiranjem se podatki vnesejo tudi v Centralni register hišnih živali.

Za vse to morate kot skrbniki poskrbeti do 3. meseca starosti psa. Čipiranje psov (in tudi mačk) je nujno in zelo pomembno. Zakaj? 

Čeprav čipiranje, kot so zapisali v Zavetišču Ljubljana, ni namenjeno iskanju ali lociranju izgubljene živali (namenjeno je poizvedbi o lastniku živali), pa je prav mikročip tisti, ki pomaga najti psa.

''V Zavetišču Ljubljana okrog 250 do 300 mikročipiranih psov na leto brez težav vrnemo skrbnikom.''

Tako pravijo v Zavetišču Ljubljana. Mikročip je namreč povezan s podatki iz Centralnega registra. Zato je pomembno, da ob urejanju sporočite aktualne podatke in jih po potrebi osvežite

''Pogosto pa podatki v CRP niso posodobljeni, včasih sploh niso vnešeni. Tako ne čip ne CRPsi ne moreta pravilno opraviti svoje funkcije, to je prepoznavanje in kontaktiranje lastnika živali,'' so še zapisali v Zavetišču Ljubljana.

Obesek na ovratnici psa

Če ima pes na ovratnici obesek s podatki o lastniku, že na prvi pogled sporoča, da nekomu pripada, da ga nekdo pogreša. To je res povsem enostaven, a zelo učinkovit, ukrep.

Druga, prav tako učinkovita različica je, da so podatki o lastniku všiti kar na ovratnico. A v primeru spremembe vaše telefonske številke, je obesek vendarle lažje zamenjati. 

Kaj še storiti, če se pes izgubi?

Če se vaš pes izgubi, je pomembno, da greste v akcijo takoj. Preiščite okolico, aktivirajte prijatelje in družino, sporočite informacijo prek družbenih omrežij (fotografija psa je zelo pomembna). Lahko izobesite tudi plakate v okolici, kjer je bil pes nazadnje viden. 

Obvestiti zavetišče, policijo, medije, društva za zaščito živali, prekličite tudi bližnje veterinarske postaje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.