A. Ko. | 5. 7. 2022, 19:10

TAKO prepoznate ločitveno tesnobo pri psu

Profimedia

Ločitvena tesnoba se lahko pojavi iznenada, v katerekoli obdobju pasjega življenja. To stanje lahko zelo negativno vpliva na psa in tudi na lastnika. 

Če pes v trenutku, ko ga njegov lastnik zapusti, postane izjemno nemiren, lahko tudi paničen, se najverjetneje spopada z ločitveno tesnobo.

Ta se lahko pojavi pri mladičku, odraslem psu ali seniorčku.

Zakaj pride do ločitvene tesnobe?

Precej je teorij, zakaj sploh pride do ločitvene tesnobe, kaj jo sproži. O tem ni jasnih dokazov, je pa že precej znanega. Kot piše ameriška živalovarstvena organizacija aspca, imajo z ločitveno tesnobo več težav posvojeni psi iz zavetišč.

Izhajajoč iz tega dejstva, strokovnjaki predvidevajo, da izguba ljubljene osebe vpliva na razvoj ločitvene tesnobe. Poleg tega tudi sprememba urnika (pes je kar naenkrat več sam doma), sprememba bivališča, izguba kakšnega izmed družinskih članov ali ločitev od druge živali.

Ločitveno tesnobo naj bi povzročalo tudi samo stanje v času, ko je bil pes še pri mami.

Če je mama med brejostnjo doživljala stres, če se je do mladička neprimerno vedla, če so psa od mame prehitro odvzeli – vse to povečuje možnosti, da bo pes razvil ločitveno tesnobo.

Nekaj pa na vse skupaj vplivajo tudi geni, starost, spol (samice se večkrat spopadajo s tem problemom) in zdravstveno stanje psa.

Ločitvena tesnoba ima več oblik

Ločitvena tesnoba se pojavlja v različnih oblikah. Lahko gre za rahel nemir (stanje t.i. izolacijske stiske) , ko lastnika ni zraven, lahko pa tudi za hude panične napade (t.i. ločitvena tesnoba).

Izolacijska stiska je bolj blaga oblika tesnobe.

''Največkrat izhaja iz »razvajenosti«, torej iz pomanjkanja vzgoje in gre za lažjo obliko panike. Pes se sicer vznemiri, ampak to vznemirjenje nato relativno hitro premaga. V tem primeru pomaga varstvo v času vaše odsotnosti,'' so zapisali strokovnjaki iz Alkafana.

Na tem mestu svetujejo snemanje – če se pes umiri približno 15 minut po vašem odhodu, gre za blažjo obliko.

Ločitvena tesnoba je mnogo bolj resna oblika - psa je strah, težko diha, se slini, vznemirja, uničuje stvari in je lahko tudi nevaren tako sebi, kot drugim.  

Kako prepoznati ločitveno tesnobo oz. izolacijsko stisko?

  • Pes uničuje stvari, grize in trga.
  • Pes se samopoškoduje.
  • Ko je sam močno laja, cvili, joka, vokalizira.
  • Ne nadzoruje svojih potreb (lula in kaka po stanovanju).
  • Poskuša pobegniti.
  • Pes v odsotnosti lastnika hodi gor in dol v ravni črti ali v krogih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.