A. Ko. | 14. 5. 2022, 06:00

TAKO spremembe vremena vplivajo na vašega psa

Profimedia
TAKO spremembe vremena vplivajo na vašega psa (foto: Profimedia)

Tako kot spremembe vremena vplivajo na ljudi, vplivajo tudi na pse. Ob eni vremenski situaciji se na urgencah celo poveča obisk zaradi pasjih ugrizov. 

Temno in sivo nebo, dež, nizka oblačnost, grmenje, pa tudi visoke temperature, vročinski vali  – vse to vpliva na razpoloženje ljudi. In tudi na razpoloženje pasjih ljubljenčkov! Prav tako kot ljudje, tudi psi različne letne čase in vremenske pojave znotraj njih doživljajo drugače, vsak na svoj način.

Nekaterih prav nič ne gane, drugi se med grmenjem tresejo od strahu, tretji so ob dežju lenobni še bolj kot vi.

  • Psi začutijo spremembo tlaka

Ko se vreme spreminja, se spreminja zračni tlak in to so psi sposobni začutiti. Z zniževanjem zračnega tlaka se namreč spremeni smer potovanja zraka in vonjav. Če vidite, da vaš pes voha zrak, morda prihaja nevihta. Psi, predvsem tisti, ki se neviht bojijo, lahko postanejo tudi nemirni, pretirano radovedni ali pričnejo brezglavo tekati.

  • Nevihte in grmenje

Raziskava, ki so jo opravili na Penn State University  je dokazala, da nekaterim psom med nevihto izjemno hitro naraste stresni hormon kortizol. Znano je, da imajo psi mnogo bolj izostrene čute kot ljudje in grmenje, močan veter, dež ali toča zbujajo pri njih ekstremno močne občutke. Precej psov se teh situacij boji in jih čuti že vnaprej. Če to opazite pri vašem psu, mu doma ustvarite čimbolj miren kotiček, kjer se bo v času nevihte počutil kar najbolj varnega.

Profimedia

  • Zimski meseci – pomanjkanje energije

V organizaciji PDSA so naredili raziskavo in ugotovili, da kar eden od treh pasjih skrbnikov opaža, da je v hladnem delu leta energija njihovih psov slabša kot v preostalem delu leta. Najbolj objektiven razlog je verjetno ta, da so psi v pomladnih in poletnih mesecih več časa zunaj, ob fizični aktivnosti, ki sprosti njihov stres in napetosti. Zima tudi mnogo bolj odgovarja pasmam s debelim kožuhom, ki so vajene mrzlega vremena (aljaški malamut, sibirski haski, tudi prinašalci in labradorec). Manjše pasme in pasme z manj kožuha pa se v tem času raje stiskajo na toplem.

  • Vročina nekaterim res ne paše

Tudi ekstremna vročina še kako vpliva na pse in njihovo vedenje. Neka kitajska študija je dokazala, da se na urgenci v času vročinskih valov soočajo z mnogo več pasjimi ugrizi. Psi imajo, kot ljudje, v času visokih temperatur manj potrpljenja, želijo si miru in počitka.

Še posebej poleti trpijo t.i. brahicefalitične pasme, kot angleški in francoski buldog, mops, pekinezer, bokser ter ostali kužki s krajšimi in potlačenimi gobčki. Zaradi svoje anatomije imajo te pasme oteženo dihanje in poleti zelo hitro lahko pride do pregretja, zato je treba nanje v tem času še posebej paziti.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.