A. Ko. | 28. 7. 2022, 09:31

TAKOLE naši gasilci skrbijo za divje živali na Krasu

Profimedia

Pri vsem delu in naporih, s katerimi so se v preteklih dneh srečevali, možje v rdečem niso pozabili niti na najranljivejša bitja. Hvala, neverjetni ste! 

Velike žrtve požarov v naravi so divje živali, ki jim z vsakim drevesom zgori del doma, njihovega življenjskega prostora.

Da bi lažje preživele, so jim gasilci na Krasu ob največjem požaru v zgodovini Slovenije pomagali tako, da so kotanje po gozdu polnili z vodo. Tako so poskrbeli, da so imele živali kaj za piti in se kje ohladiti.  

Ob tem pa dobra novica - kot so povedali, številnih žrtev med divjimi živalmi niso opazili.

Mnogim je uspelo preživeti, a že tako plašne gozdne živali - zajci, medvedi, lisice, ptice, srne, šakali - so v izjemnem stresu. Dejstvo, da se vse skupaj dogaja v obdobju, ko imajo številne živalske vrste svoj naraščaj, položaj še poslabša. Gozdne živali se v iskanju varnega zavetja približujejo naseljem.

''Požar je močno posegel tudi na področje gozdnih živali, ki bežijo pred ognjem in se lahko približajo tudi naseljem. Požar močno posega v njihovo življenjsko okolje, zato so možne povečane gostote divjadi v okolici, kjer ni požara.''

''Ob tem pozivamo, da se divjadi ne približujete oziroma se je dotikate. Če divjad začne povzročati škodo na premoženju in se s površine noče umakniti, potem o tem obvestite krajevno pristojnega upravljavca lovišča (lovsko družino) oziroma pristojno območno enoto Zavoda za gozdove Slovenije.''

Tako pravijo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Profimedia

Kdo pa je v Sloveniji odgovoren za prostoživeče živali? ''Za prostoživeče živali je odgovorna država, vendar po podatkih zavoda za varstvo narave z izjemo gašenja in reševanja, ko gasilci sami pomagajo tudi ranjenim in zmedenim večjim živalim, sistemskega pristopa ni,'' so zapisali na N1 Slovenija.

So se pa z mislijo na živali organizirale številne organizacije, ki pomagajo po svojih najboljših močeh, ustvarila se je tudi Facebookova skupina Pomoč Krasu.

Ko bo požar pogašen, bodo šli na teren tudi lovci in takrat bo jasno, kakšna je dejanska škoda pri gozdnih živalih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.