A. Ko. | 17. 9. 2022, 10:33

To je dokaz, da ste zares slab pasji skrbnik

Profimedia
To je dokaz, da ste zares slab pasji skrbnik (foto: Profimedia)

Veliko ljudi se pogosto sprašuje, ali so psi srečni. Žal pa je tako, da se tisti, ki zares ne skrbijo dobro za svojega psa, tega ne vprašajo nikoli.

Od psov na verigi v vseh vremenskih razmerah do tistih, ki so cele dneve zaprti v zlate kletke v stanovanjih. Veliko je situacij, ko brez slabe vesti lahko ocenimo, da niso v dobrobit psu.

Tokrat pa pišemo o tistih pasjih skrbnikih, ki svoje pse pustijo, da nenadzorovano tekajo po svoje zunaj zasebnega zemljišča. Velikokrat so to psi, ki cele dneve preživljajo na verigah, lastniki pa jih na ta način 'peljejo na sprehod'. Če si kdorkoli drzne neolikanost komentirati, je odgovor jasen:

ʺSaj je prijazen, saj ne bo nič naredil.ʺ

Ne gre za to, da bo pes (pa tudi to se lahko zgodi) nekoga ugriznil. Gre za to, da bo zagotovo prestrašil vsaj enega otroka, ki se bo odslej psov bal. V stisko bo spravil tudi marsikaterega odraslega, ki je to isto doživel v mladosti. Ne nazadnje, tudi varnost psa je ogrožena, če se sam potika po prometnih cestah.

Profimedia

Vaš pes je vaša odgovornost in v javnosti spada na povodec. Tako določa tudi zakon o zaščiti živali, 11. člen se glasi:  

ʺSkrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.ʺ

Dva psa, ki že nekaj časa prosto tekata naokoli, v zadnjem obdobju povzročata težave na področju Jarenine. Podrobnosti je v objavi delilo Posestvo Valdek.

Pred enim letom sta dva psa, ki očitno pohajkujeta skupaj, hudo poškodovala njihovi lamo in alpako. Na več kmetijah sta raztrgala ovce, nekje drugje pa še družino alpak. ʺPolicija primerov - že vsaj 7 napadov sta dokazano povzročila ista psa - ne jemlje resno, zato se še vedno ne ve, čigava sta psa in od kod prihajata (očitno pa ne od prav daleč),ʺ so zapisali na omenjeni kmetiji in prosili vse, naj bodo na psa pozorni.

Profimedia

Na težavo je v zgovornem zapisu opozorila tudi Jadranka Juras: 

ʺDelim iz dveh razlogov - da ne bodo spet pozivi k pobijanju volkov, ki so pri nas, žal, zelo popularna stalnica (pozivi in hujskanja proti volkovom namreč). In kot drugo - v vaseh je, žal, še vedno pogosto tako, da se pse zvečer spušča s "ketne", da se malo "zlaufajo" naokoli, rezultat pa je potem pobita mlada divjad, pa tudi tole, kar beremo v prispevku.ʺ

Dodala je, pa pes ni za na verigo in niti za to, da prosto teka naokoli. In zaključila: ʺOdgovoren skrbnik je pa rešitev!ʺ

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.