7. 6. 2022, 19:25

TO je najbolj zdrav priboljšek, ki ga lahko ponudite vašemu psu – pa še zastonj je

Profimedia

Najboljše stvari so ponavadi najbolj preproste. Tudi pri hrani to  velikokrat drži. Veste, kaj velja za daleč najbolj zdrav pasji priboljšek? 

To so borovnice. Ne le za ljudi, tudi za pse je to sadje tako zdravo in priporočljivo, da se ga je prijelo ime super sadje. To velja tako za divje kot za gojene borovnice, imajo pa divje – ki so manjše in mnogo temnejše – še enkrat več koristnih snovi, o katerih pišemo v nadaljevanju.

Številne raziskave so pokazale isto – borovnice zelo pozitivno vplivajo na zdravje psa in na njegovo dolgoživost.

Redko katero sadje dosega tako visoko raven antioksidantov kot prav borovnice. Poleg tega številnih ne najdemo nikjer drugje. Antioksidanti pa preprečujejo poškodbe celic, degenerativne bolezni in staranje.

V eni izmed italijanskih raziskav so znanstveniki pse razdelili v dve skupini. Eni so v hrano dodajali veliko borovnic, drugi pa jagod.

Po 18 tednih so naredili meritve in ugotovili, da so imeli psi, ki so jedli borovnice, mnogo manjši oksidativni stres.

To pomeni manj reakcij radikalov oz. molekul s kisikom, kar povzroča potencialno nevarne spremembe. Enako je pokazala druga raziskava, ki je test z borovnicami delala pri vlečnih psih.

Borovnice poleg tega zelo dobro ščitijo pasje možgane, pes dlje časa ostaja mentalno vitalen, počasneje se stara. Raziskovalci na bostonski Tufts University so delali preizkus na podganah in ugotovili mnogo boljši spomin pri tistih, ki so bile na dieti z borovnicami.

Koliko borovnic lahko poje pes?

Borovnice kljub vsemu spadajo med priboljške in dodatek k prehrani, zato naj predstavljajo med 5 in 10 % pasjega dnevnega vnosa. Lahko jim ponudite sveže, lahko se z njimi igrate igro lovljenja, lahko pa jih tudi zamrznete in ponudite kot osvežujoč poletni posladek. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.