A. Ko. | 3. 8. 2022, 11:08

Pozor! Nevarnost, ki je za psa lahko usodna v 5 minutah

Profimedia

Veterinarji svarijo, da se te nevarnosti, s katero je pes v stiku vsak dan, večina sploh ne zaveda. A dovolj je le trenutek nepozornosti. 

O čem pišemo? O zadušitvi. In sicer o zadušitvi s plastičnimi vrečkami, ki pri psih (in tudi mačkah, čeprav redkeje) niso tako redke.

Ko pes naleti na plastično vrečko, še posebej, če je bila v njej hrana, je edina logična reakcija, da bo svoj smrček pomolil vanjo. A mnogo težje bo vrečko spravil dol.

Ko se to zgodi, začne psu primanjkovati kisika in takrat nastopi usodnih 5 minut.

Kaj lahko stori vsak pasji skrbnik?

Bolje preventiva kot kurativa. Z nekaj preprostimi ukrepi, ki naj postanejo navada, lahko svoj dom rešite te nevarnosti.

  • Hrano iz vrečk pospravite v plastične ali steklene posode

Kosmiče, oreščke in vsa druga živila, ki so zapakirana v plastično vrečko, pretresite v posode. Ne le, da bo vaš dom za psa bolj varen, tudi vaša živila bodo na ta način dlje časa ostala sveža.

Profimedia
  • Prigrizke jejte iz posod, ne iz vrečk

Vrečka čipsa in film po napornem dnevu se sliši čudovito. A če vas utrujenost zaziba v spanec, bo pes hitro pomočil svoj smrček v čips. Zato si ga v takih primerih raje privoščite iz sklede.

  • Razrežite vrečke

Za marsikaterega psa niti koš za odpadke ni varen. Nekaterim radovednost ne da miru. Vedno, ko izpraznite plastično vrečko, jo dvakrat razrežite in s tem preprečite, da bi prišlo do neljubega dogodka.

  • Bodite pozorni takrat, ko ste najmanj pozorni: ob praznovanjih

Ko pripravljate praznovanje in pričakujete goste, je na psu običajno manj pozornosti kot sicer. A prav take trenutke bo znal štirinožec dobro izkoristiti in prevohati vse, česar morda sicer ne sme. Poleg tega so praznovanja povezana z darili. Vso odpadno embalažo in celofan skrbno spravite.

  • Fizično mu omejite dostop do kuhinje

Če je vaš pes zares radoveden in prebrska in prevoha vse, kar je mogoče, potem mu fizično omejite dostop do kuhinje.

  • Ne hranite ga s svojimi priboljški

Če pes ve, da je čips (ali karkoli drugega) zanj nedostopno živilo, potem je veliko manj možnosti, da bo svoj smrček vtikal v vrečko. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.