A. Ko. | 1. 7. 2022, 18:45

TO je problematično vedenje, ki ga psi največkrat razvijejo pri prvih lastnikih

Profimedia

Ko v dom pride prvi kužek, je vse novo zanj in tudi za vas. Pomanjkanje izkušenj se pogosto pokaže tako, da pes razvije enega izmed teh težavnih vedenj.

Raziskovalci univerze v Helsinkih so pred nedavnim v Scientific Reports objavili rezultate raziskave, ki je vključevala 4436 psov, ki so bili predstavniki 22 različnih pasem.

Ugotavljali so, kako okoljski, vedenjski in demografski dejavniki vplivajo na razvoj obsesivno kompulzivne motnje pri psih.

Upoštevali so spol, pasmo, (ne)sterilizacijo, izkušnje lastnika, starost, število psov v družini, velikost družine, dnevno aktivnost, morebitno agresivnost in hiperaktivnost.

Najbolj presenetljiv izsledek raziskave je, da psi, katerih lastniki se prvič srečujejo s pasjim lastništvom, za kar 58 % pogosteje razvijejo obsesivno kompulzivne motnje (OCD), kot so lovljenje lastnega repa, strah in agresija do drugih, samega sebe, nekontrolirano vedenje ...

Raziskovalci to pripisujejo stresu, kajti prvi lastniki običajno še nimajo razvite rutine, ki psa močno pomirja. Z vzgojo se srečujejo prvič in zaradi pomanjkanja izkušenj niso dovolj dosledni.

Možnost pojava OCD je veliko večja tudi pri psih, za katere so lastniki povedali, da imajo izpade agresije, so hiperaktivni ali jih je zlahka spraviti iz tira.

Možnost za razvoj te motnje je večja tudi pri psih,  ki živijo v večjih družinah (psi, ki živijo z eno osebo 33 % manj pogosto razvijejo ODC) in pri ljudeh, ki so manj aktivni.

Tisti, ki so aktivni manj kot eno uro na dan, kar 53 % pogosteje razvijejo obsesivno kompulzivno motnjo.

OCD se različno pojavlja tudi pri različnih pasmah, najpogosteje pri nemških ovčarjih, kitajskih golih psih, corgijih, nemških špicih in Staffordshire bulterierjih, najmanj pogosto pa pri kratkodlakih škotskih ovčarjih, miniaturnih šnavcerjih in romanskih vodnih psih.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.