A. Ko. | 29. 5. 2022, 09:10

TO je razlaga, zakaj vaš pes rad je travo

Profimedia

Je tudi vaš pes ljubitelj zelenega, vi pa nikakor ne najdete razloga za to njegovo početje? Morda pa gre za zdravstvene težave.

Včasih se pes na travi pase kot krava in velikokrat temu sledi bruhanje. Morda je res zgolj razvada, a če se početje ponavlja, ga je dobro raziskati. Kaj vse se lahko skriva za pasjim prežvekovanjem trave?

Težave z želodcem

Veliko pasjih lastnikov prehranjevanje s travo povezuje z razdraženim želodcem, sploh v primeru, ko temu sledi bruhanje. Težko je določiti, ali pes bruha zato, ker je jedel travo, ali pač zato, ker ima težave z želodcem in je mislil, da bo trava pomagala. Kljub temu pa se veterinarji bolj nagibajo k temu, da psi največkrat bruhajo zaradi trave.

'Pasejo' se namreč tudi mnogi psi, ki nimajo nobenih težav z želodcem.

Črevesno nelagodje

Trava vsebuje vlaknine, ki pomagajo pri prebavi in pes si na ta način lahko blaži tudi črevesne težave. Če vaš pes travo išče takoj po obroku, je veliko možnosti, da vzrok tiči prav tukaj. Lahko to vedenje nakazuje tudi na notranje zajedavce.

Pomanjkanje vlaknin ali drugih snovi

Pes s travo lahko v svojo prehrano vnaša vlaknine, ki mu jih morda primanjkuje. Znan je primer pudlja, ki je vsak dan jedel travo in bruhal. Potem, ko so v njegovo prehrano vnesli dodatek vlaknin, je po treh dneh s početjem prenehal. 

Psihične težave

Včasih si psi s tem početjem olajšajo psihično stisko, denimo ločitveno tesnobo. Morda je to klic vašega psa, da potrebuje več vaše pozornosti. To je podobno kot živčno grizenje nohtov pri ljudeh. Včasih psi to počnejo tudi zaradi dolgčasa.

Povsem nenevarni razlogi

Velikokrat pa se izkaže, da za pasjim prežvekovanjem trave ni prav nič posebnega. Nekateri pravijo, da gre za instikt od prednikov. Morda pa je vašemu psu trava enostavno všeč po okusu ali strukturi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.