A. Ko. | 22. 6. 2022, 06:00

TO je sadje, ki ga lahko delite z vašim psom

Profimedia

Poletje prinaša številne barvite sadeže. Te lahko delite tudi z vašim psom. Še več, to je celo priporočljivo. Na kaj je treba paziti? 

Kar je dobro za ljudi, je dobro tudi za pse. Ne drži! Nekatere stvari, ki so dobre za ljudi, so za pse lahko tudi strupene ali potencialno škodljive. 

To je treba imeti v mislih tudi, ko gre za sadje. Z njim ne smete pretiravati, saj spada med priboljške, ki naj ne bi presegli 10 % dnevne prehrane psa. Ker je sadje (vsak nekatero) manj kalorično kot kupljeni priboljški, pa mnogi pri tem pravilu malo zamižijo - a več kot 20 % dnevne prehrane sadje vsekakor ne sme predstavljati!

Jabolko

Psi lahko jedo jabolka, ki so dober vir vitamina A in D ter vlaknin. So priporočljiv priboljšek za seniorčke in pse s prekomerno telesno težo. Pomembno je, da odstranite vse koščice. Jabolčne krhlje lahko tudi zamrznete in psu ponudite kot osvežujoč poletni posladek.

Borovnice

Borovnice so bogat vit antioksidantov, vitaminov in mineralov, tudi za pse so zelo priporočljive. So tudi odlično 'sredstvo', če psa učite loviti priboljške v zraku. Pes lahko uživa sveže ali zamrznjene borovnice.

Banane

Psi lahko jedo banane. Ker vsebujejo precej sladkorja, naj tukaj še bolj kot drugje velja, da je to priboljšek in dodatek k prehrani. Preveč banane lahko povzroči težave z želodcem. Pri tem pazite tudi, da psu v gobček ne zaide olupek, saj ga bo težko prebavil in lahko povzroči zaporo črevesja.

Breskve

Majhni koščki olupljene breskve – sveži ali zamrznjeni - so za pse dober priboljšek, ki je bogat z vlakninami in vitaminom A. Koščica vsebuje cianid, ki je za pse strupen in moti prenos kisika po celicah. Zato pri serviranju breskve za psa zarežite precej okoli koščice.

Hruške

Pri hruškah velja enako kot pri breskvah. Uporabite samo meso, brez koščic, tudi te vsebujejo cianid. Ker so trde, jih narežite na majhne koščke. Vitamina C in D, vlaknine, krom, baker, kalij – zaradi vsega tega je hruška za pse odličen priboljšek.

Med sadje, ki ga psi ne smejo jesti, spadajo: češnje, avokado, grozdje, rabarbara, višnje.

Ananas

Ananas – zaradi sladkobe v zelo zmernih količinah – brez skrbi lahko delite s svojim psom. Med drugim vsebuje tudi encim (bromelain), ki psom olajša absorbcijo beljakovin.

Maline

Tudi maline so za pse priporočljiv posladek – imajo veliko antioksidantov in malo sladkorja ter kalorij. Delujejo protivnetno, zato so idealne za starejše pse. A previdno: maline vsebujejo tudi malo ksilitola. To je naravni sladkor, ki je za pse škodljiv. Zato je potrebno vnos omejiti na manj kot majhno skodelico naenkrat.  

Jagode

Ne le, da so dobre za pasje zdravje. Jagode vsebujejo tudi encim, ki poskrbi, da so zobje bolj beli. Zaradi precej sladkorja naj bo vnos dobro odmerjen.

Lubenica

Ta čudovit poletni sadež je za pse priporočljiv tudi zato, ker pomaga, da pes ni dehidriran. Pazite, da odstranite vse peške in psu ponudite samo čisto 'meso'. Pes ne sme jesti zelenega dela (lupine), saj mu ta lahko povzroči prebavne težave. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.