A. Ko. | 5. 6. 2022, 08:00

TO morate vedeti o VARNI vožnji psa v avtu

Profimedia

Če se na vožnjo odpravljate v družbi pasjega prijatelja, poskrbite, da bo pot tudi zanj varna in prijetna. Ko bo pes umirjen, bo umirjen tudi voznik. 

Prvo pravilo je, da so psi med vožnjo pripeti, da se ne morejo svobodno gibati po vozilu, saj tako dodatno motijo voznika. Poleg tega pa je v primeru nesreče izid za žival v tem primeru lahko mnogo slabši.

''Ob čelnem trku 90 km/h bo masa 20-kilogramskega psa več kot tono in pol,'' so zapisali na AMZS.

''Lastniki vozijo pse na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami, večkrat vidimo, da psi molijo glavo skozi okno … Vse to je zelo nevarno, saj pes v primeru prometne nesreče, če ni pripet ali v boksu, nenadzorovano leti po avtomobilu ali celo poleti iz vozila, pri čemer lahko poškoduje sebe, voznika in druge potnike,« je pred časom na konferenci AMZS povedal Marko Bručan iz Društva enota reševalnih psov Slovenije v okviru Kinološke zveze Slovenije.

Profimedia

Kakšen je najbolj varen način prevažanja psa?

Najbolj varno je, da je pes v transportnem boksu v prtljažniku, boks pa naj bo v avtu pritrjen, saj sicer v primeru zaviranja tudi boks lahko poleti po vozilu.  ''Pes se v boksu počuti dosti bolje, se umiri in običajno med vožnjo spi, saj se v takšnem primeru ne obremenjuje z okolico,« pa je še na omenjeni konferenci povedal strokovnjak za vzgojo in šolanje psov David Pogačnik.

Psa je seveda treba prej na boks navajati, počasi in postopoma, s pomočjo pozitivne motivacije.

Druga tudi varna različica prevažanja psa v avtu je na način, da je z oprsnico privezan na čvrsto točko v avtu.

Kaj je še treba vedeti?

Tudi psom je v avtu lahko slabo, to se dogaja pogosteje pri mlajših psih, katerih center za ravnotežje se še razvija.

Če vaš pes spada med tiste, ki jim vožnja povzroča slabost, se posvetujte z veterinarjem o uporabi tablete, ki bo pomagala. Pomagalo pa bo tudi to, da gre pes na pot s praznim želodcem. Tudi med potjo strokovnjaki odsvetujejo hranjenje, obvezno pa psu ponudite vodo in redne postanke za odvajanje.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.