A. Ko. | 10. 10. 2022, 12:16

Redek prizor pri nas: ʺTo so bile najlepše sanje slovenskih ornitologovʺ

Profimedia

Ljubitelje ptic je na Cerkniško jezero v preteklih dneh privabila novica, da tam lahko opazujejo vrsto ptice, ki je doma na Arktiki, severu Skandinavije, severu Amerike. 

ʺŠe nikoli prej v naših krajih ni bilo te eksotične ptice, značilne za skrajno severne dele naše poloble, za Arktiko, Severno Ameriko, severno Skandinavijo. V Sloveniji pa so jo opazili le še dvakrat pred tem - na območju Štajerske,ʺ so zapisali v Notranjskem regijskem parku.

Gre za dolgorepo govnačko (Stercorarius longicaudus), ki so jo opisali kot monogamno ptico, ki si za vse življenje izbere enega partnerja, samci pa kot enega od osvajalskih prijemov uporabljajo hrano.

Tega zares redkega odkritja na Cerkniškem jezeru ni pričakoval nihče, in to kljub temu, da so tam opazili že več kot 290 različnih vrst ptic. Lani med drugim tudi dva flaminga.

Zakaj je pojav dolgorepe govnačke tako poseben? ʺTo so bile najlepše sanje slovenskih ornitologov. Ta vrsta ptice gnezdi na Arktiki in v Severni Ameriki, največje populacije pa so v Rusiji, na Aljaski in v Kanadi. Je selivka in prezimuje na južnem Atlantiku in na Pacifiku,ʺ pravijo v Notranjskem parku o ptici s sivim hrbtom, temnimi krilnimi peresi, črno kapo in zelo dolgim repom.       

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.