A. Ko. | 17. 4. 2022, 16:32

Izbrati labradorca ali zlatega prinašalca? Oba sta prikupna, a so med njima tudi BISTVENE razlike

Profimedia
Izbrati labradorca ali zlatega prinašalca? Oba sta prikupna, a so med njima tudi BISTVENE razlike (foto: Profimedia)

Eden je kot večni otrok, drugi velja za bolj "premišljeno" pasmo. Katerega je lažje vzgojiti?

Labradorec in zlati prinašalec, oba sta tako zelo priljubljena, prisrčna in vizualno tudi malo podobna. A gre za dve različni pasmi in ko se odločate za enega ali drugega je dobro, da poznate tako podobnosti kot tudi razlike med njima.

Katera pasma bo pustila manj dlak po stanovanju?

Po mnenju Nancy Talbott, kinologinje, ki se že več kot 40 let ukvarja z vzrejo in je živela tako z labradorci kot zlatimi prinašalci, je med njimi odkrila eno nezanemarljivo podobnost.

Oba namreč dlako izgubljata skozi celo leto. Čeprav ima labradorec mnogo krajši kožuh, to nikakor ne pomeni, da mu izpada kaj manj dlak.

Kateri je prijaznejši do otrok in starejših?

Obe pasmi veljata za prijazne do vseh generacij, od otrok v vozičkih do seniorjev.

Prav tako se obe pasmi dobro razumeta z ostalimi psi in redke so situacije, ko labradorec ali zlati prinašalec postane agresiven.

Ob odgovornem skrbniku sta tako obe pasmi tolerantni, ljubeči, nežni in zelo empatični do ljudi.

Kako ju ločimo na pogled?

Med pasmama obstajajo tudi fizične razlike. Nekatere so zelo očitne, druge malo manj.

Labradorci so praviloma močnejši oziroma težji psi, imajo bolj okrogel rebrni lok in globlji prsni koš. Tudi glava pri tej pasmi je drugače oblikovana kot pri zlatem prinašalcu.

Največja razlika je verjetno kožuh. Labradorci so bili razviti kot vodni psi, tako se v vodi gosta podlanka in kratka zunanja dlaka najbolje obneseta. Zlati prinašalci pa so bili razviti predvsem kot psi gorske divjadi in so potrebovali bogat zgornji kožuh z gosto podlanko, ki jih je ščitila pred trnjem in zahtevnimi vremenskimi razmerami. Ta razlika se pri njuni dlaki še vedno pozna.

Razlika je tudi v barvi. Labradorci so rumeni (v odtenkih od bledo kremne do lisičjo rdeče), črni ali čokoladni, barva zlatih prinašalcev pa varira med vsemi odtenki zlate do bež barve.

Katerega je lažje vzgojiti?

Pri šolanju imajo zlati prinašalci radi ponavljanje, labradorci tega ponavadi ne marajo.

Nekateri pravijo, da je lažje sobivati z nevzgojenim zlatim prinašalcem kot z nevzgojenim labradorcem, čeprav z nobenim nevzgojenim psom v resnici ni enostavno.

In kateri od njiju je bolj primeren za aktivne lastnike, ki imajo radi gibanje? Labradorci so po naravi bolj aktivne narave, zlati prinašalci pa bodo z veseljem lenarili z vami.

Kateri je kot večni otrok in kateri velja za bolj "premišljenega" psa?

Labradorci povsod vidijo zabavo in lahko bi rekli, da nikoli zares ne odrastejo. Tudi zlati prinašalci se radi zabavajo, toda se običajno v situacije ne zapodijo brezglavo.

Zlati prinašalec bo razmislil in si vzel čas, preden se bo lotil določene naloge, labradorec pa bo ravnal bolj impulzivno.

Strokovnjakinja za labradorce in njihova vzrediteljica Dr. Fran Smith je za akc.com podala zelo simpatično primerjavo: ''Če se bo na vašem vrtu zgodila eksplozija, bo zlati prinašalec poklical 112, preveril, če so vsi v redu in nato vam bo nudil psihično oporo. Labradorec bo poiskal palico in hrenovko ter poskrbel, da bo prvi na pikniku.''

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.