A. Ko. | 19. 6. 2022, 17:00

Kam s psom na dopust?

Š.Š.
Kam s psom na dopust? (foto: Š.Š.)

Če na počitnice odhajate skupaj z vašim ljubljenčkom, potem dobro veste, da to pomeni nekaj več prilagajanja. Kje na slovenski obali se lahko sploh kopa vaš pes? Raziskali smo plaže za pse ...

Slovenska obala ni prav bogato opremljena s pasjimi plažami, se pa vseeno stanje počasi izboljšuje. Ponekod so psi na plaži dobrodošli, prepovedan pa imajo vstop v vodo.

Zato marsikdo raje išče divje in neobljudene dele obale, kjer se ne bodo počutili nedobrodošle.

Velja nenapisano pravilo, da se psi lahko kopajo povsod, kjer to ni izrecno prepovedano s tablami in napisi.

Tega se je dobro držati, globa za kopanje s psom tam, kjer to ni dovoljeno, je 200 evrov!

Pogledali smo, kje na naši obali so urejene pasje plaže, pa tudi priljubljeni divji kotički

Izola – pod halami nekdanje tovarne

V Izoli so pred desetimi leti postavili prvo uradno pasjo plažo ob slovenskem morju pod halami nekdanje tovarne Delamaris. V primerjavi s tem, kako so pasje plaže urejene v tujini, tukaj ne gre za kakšen presežek.

Sprva ni bila zelo urejena, kasneje pa je Občina območje uredila s koši za smeti, klopicami, dostopom do pitne vode, dodatno pa so zagotovili tudi nekaj sence. 

TIC: Izola

''Svoj kotiček pa so psi dobili tudi na območju nekdanje obalne ceste, kjer je postavljen pitnik za vodo,'' so nam povedali v Turističnem združenju Izola. Psom je v bližini dovoljeno kopanje tudi pod Belvederjem.

V Turističnem združenju Izola so povedali še, da so v Izoli so urejeni tudi trije parki za pse, ki se nahajajo v Cankarjevem drevoredu, nad traso nekdanje železnice Parenzane in še najnovejši park v Livadah, ki je bil odprt dve leti nazaj. 

Koper – na koncu semedelske promenade

Mestna občina Koper (MOK) je pred dvema letoma na koncu semedelske promenade ob ustju Badaševice uredila del plaže, ki je namenjen izključno psom in njihovim lastnikom.

Kot so nam povedali na MOK, so se plažo odločili urediti na pobudo številnih pasjih lastnikov. Površina je ločena od drugih kopalnih površin in opremljena z infrastrukturo, ki jo poleti psi nujno potrebujejo:

''Poleg urejenega dostopa v vodo, prilagojenega manjšim psom, je plaža opremljena s pitniki, ki lahko služijo tudi kot prha, postavljen je tudi koš za pasje iztrebke in klop, na kateri se lahko lastniki psov spočijejo. Površina je ograjena, do nje je mogoče dostopati skozi dva vhoda.''

Tako so nam povedali na koprski občini.

arhiv Mestne občine Koper

Med pasjimi skrbniki je bila koprska pridobitev zelo dobro sprejeta, v okolici pa imajo družine s psi tudi drugače kaj početi.

''Tudi sicer je koprska, med vsemi obalnimi občinami, v zadnjem času storila največ na področju psom prijaznih kotičkov. Koper ima zdaj pasji park, ograjeno sprehajališče, veliko število sprehajalnih površin, košev za smeti ... pa tudi gostinci so po večini naklonjeni obiskom pasjih prijateljev,'' so ob otvoritvi zapisali na portalu Pes moj prijatelj.  

Ankaran – v avtokampu Adria Ankaran

V Ankaranu se pasja plaža nahaja v sklopu avtocampa Adria Ankaran. ''Tukaj sta še dva pasja bara, pasje sanitarije in pasji tuš v bližini kopališča. Za vse, ki si želijo čas s svojimi ljubljenčki preživljati kar se da aktivno, je v resortu na voljo najnovejši agility park, ki se nahaja v senčnem parku v bližini Vile Bor,'' so zapisali.

Po kampu je postavljenih precej košev za pasje iztrebke in tudi opozoril o pobiranju kakcev, gostje dobijo ob prijavi tudi vrečke za pasje iztrebke.

V Ankaranu je psom kopanje dovoljeno še na plaži Sv. Jerneja, na kar nekaj drugih plaž (Valdoltra, Sv. Katarina, Študent in Debeli rtič) pa psi lahko pridejo z vami, a v vodo ne bodo smeli.

Pa še ena zanimivost: v Ankaranu imajo psi vstop tudi na brezplačni kopalni avtobus, ki vozi poleti.

Plaža v Strunjanu, ki to ni več: tablo odstranili

Pred dvema letoma so za pse uredili del obale tudi v Občini Piran - v Strunjanu. Vsaj tako se je zdelo. Ob otvoritvi so se na spletu pojavile kritike, da - če bi se čisto držali pravil - s psom do te plaže sploh ne morete priti, saj naj bi bile vsepovsod table o prepovedi psov.

To pa pri vseh zgodbi sploh ni bil največji problem. Težava je nastala, ker v resnici ne gre za urejeno pasjo, je pa to območje, kjer se psi lahko kopajo. 

Tablo je pri restavraciji Pinija v Strunjanu nekdo postavil brez soglasja Term Krka. Kot so zapisali na regionalobala.si gre za območje, ki je v lasti piranske občine, ta jo daje v upravljanje Javnemu podjetju Okolje Piran, ta pa v najem Termam Krka. 

V Termah Krka so za revijo Moj pes v lanskem letu povedali:

''Tablo je nekdo postavil brez našega soglasja, kot tudi brez vednosti term Krka, Krajinskega parka Strunjan ter krajevne skunosti Strunjan. Tam se lahko kosmatinci s svojimi lastniki kadarkoli osvežijo, a ker ne gre za kopalno površino namenjeno izrecno psom, smo tablo odstranili.''

Takšno je stanje plaž za pse na slovenski obali. Dejstvo je, da se po celotnem Jadranu za pse velikokrat namenijo deli obale, ki niso najbolj atraktivni. 

Kam pa na divje?

Če imate raje manj gneče in nimate zahtev v smislu urejenosti plaže, potem naša obala ponuja kar nekaj čudovitih divjih kotičkov, kjer bo lepo tudi vašemu psu.

Imejte v mislih, da poti do divjih plaž niso uhojene, za senco in vodo morate poskrbeti sami.

Plaža Bele skale se nahaja v Izoli, na območju Krajinskega parka Strunjan. Najbližje lahko parkirate pod Belvederjem, pot tja vodi vzdolž obale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Igslovenia (@igslovenia)

Nekaj malega sprehoda bo potrebnega, da pridete do cilja - upoštevajte to v poletni vročini.

Tudi divja plaža na Debelem rtiču je priljubljena med pasjimi skrbniki, a tukaj morate vedeti, da ste za varnost odgovorni povsem sami. Klifi, pod katerimi se nahaja plaža, so namreč krušljivi in pred dvema letoma je bila skala skoraj usodna za eno izmed kopalk.

Na robu rta Seča, med Portorožem in solinami, je tudi priljubljen kraj za pse in njihove lastnike. Tako za sprehode, kot za skok v morje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.