A. Ko. | 3. 5. 2022, 20:42

TO so pasme, ki živijo najdlje

Profimedia
TO so pasme, ki živijo najdlje (foto: Profimedia)

Pričakovana življenjska doba pasme, ki se uvršča na dno lestvice je samo 4 leta in pol, medtem ko živijo pasme z vrha lestvice kar trikrat dlje.

Kar 30.563 poginulih psov so analizirali Kendy Tzu-yun Teng, Dan O’Neill in kolegi v nedavni britanski raziskavi, ki je trajala med leti 2016 in 2020. V njej so se ukvarjali z vprašanjem, katere pasme danes živijo najdlje in katere imajo najkrajšo življenjsko dobo.

Rezultat? Najvišjo pričakovano življenjsko dobo imata Jack Russel terier in Yorkshirski terier, sledita jima borderski ovčar in špringer španjel. Njihova pričakovana življenjska doba je okoli 12 let. Medtem pa imajo najkrajšo pričakovano življenjsko dobo kratkoglavi psi s potlačenimi gobčki, med njimi izstopata francoski buldog in mops.

Pričakovana življenjska doba francoskega buldoga je po navedbah omenjenih znanstvenikov samo 4,53 let, kar je tri leta manj kot pri ostalih sorodnih pasmah – angleškemu buldogu in mopsu so izračunali dobrih 7 let.

Te pasme se sicer nič kaj presenetljivo uvrščajo na dno lestvice, saj imajo zaradi svoje anatomije, ki je tudi rezultat vzreje, številne zdravstvene težave.

Na splošno so v raziskavi ugotovili še, da imajo samičke v povprečju 4 mesece daljšo življenjsko dobo kot samčki, tudi kastrirani in sterilizirani psi živijo dlje (za dobro leto).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.