A. Ko. | 20. 8. 2022, 10:22

TO so vonji, ki jih vaša mačka ne prenese

Profimedia

Mačke imajo dvajsetkrat bolj občutljiv nos kot ljudje. Ste vedeli, da so nekateri povsem običajni in vsakdanji vonji zanje zelo neprijetni?

Še več, ste vedeli, da je mačka lahko celo užaljena, ko zavoha nekaj, kar ji ne ugaja? In sem sodi marsikaj, kar je človeškemu nosu več kot prijetno, celo dišeče.

Eterična olja: sivka, evkaliptus, geranija ...

Sivka je za mačke zelo neprijetnega vonja in tistega, kar diši po sivki, se mačka ne bo dotaknila. Kar je uporabna novica, če bi radi kakšen predmet ali del doma odvrnili od mačke. Enako velja za eterično olje geranije, evkaliptusa, citronele, rožmarina, mete in timijana.

Profimedia

Vonji iz kuhinje: od bananinega olupka do cimeta

Med kuhinjske vonje, ki mačke odbijajo spadajo:

  • Banane - predvsem zelo zrele, na robu gnitja. V njih se sprošča etilacetat, katerega vonja mačke ne prenesejo.
  • Citrusi – od limone, prek pomaranče do limete in grenivke. Katerikoli sadež ji boste pomolili pod nos, vaša mačka ne bo vesela. Citrusi zanjo niso toksični, je pa lahko za mačko precej nadležno, če jih uporabljate za čiščenje (to velja predvsem za limono).
  • Cimet – večina mačk ne prenese ostrega vonja cimeta. Kar sploh ni tako slabo, saj bi zaužitje lahko pri mački povzročilo iritacije na koži ali težave z dihanjem.
  • Poper – še mnogo bolj kot cimet, je za mačke nadležen poper. Nekateri ljudje ga uporabljajo, da na ta način odvrnejo mačko od svojega vrta. A previdno, če mačka pride  stik s poprom, to lahko pusti posledice na koži, očeh in dihanju.
  • Gorčica – Mačkam grenko kisli vonji ne odgovarjajo in gorčica je vse to, kar jo zelo odbija.
Profimedia

Vonji lesa

Les ima za večino ljudi čudovit vonj. Za mačke pa to ne velja, vsaj na določene lesne vonje so zelo občutljive. Tak je vonj breze, ki se je velikokrat uporabljal v t.i. potpurijih. Mačke se arome breze na daleč izogibajo tudi zato, ker jim povzroča dihalno stisko.

Tudi vonj borovca mačkam ni najljubši. Če se sprašujete, zakaj vaša mačka ne mara novega peska, je morda kriva vsebnost tega vonja.

Mnoge mačke ne marajo niti vonja po cedri (tudi ta se lahko znajde v mačjem pesku).   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.