A. Ko. | 29. 4. 2022, 09:00

TO so znaki, da ima vaš pes spomladansko ALERGIJO

Profimedia

Cvetni prah lahko tudi pri psih povzroča alergije. Če ne ukrepate ob prvih znakih, lahko pes ostane celo brez dlake.

V pomladanskem času se prav tako kot pri ljudeh, tudi pri psih lahko pojavijo sezonske alergije. Običajno so sprožitelji teh alergij isti, sami znaki, ki nakazujejo na alergijo, pa se razlikujejo.

Najpogostejši znaki, ki nakazujejo na alergijo pri psu

  • Praskanje

Srbečica je lahko blaga ali pa izjemno močna. Če ne boste ukrepali pravočasno, se pes lahko spraska do gole kože, rana se lahko vname ali okuži in zdravljenje bo veliko bolj komplicirano. Če opazite, da se pes praska mnogo več kot sicer, povejte to izbranemu veterinarju.

  • Lizanje

Še ena reakcija na alergijo je pretirano lizanje tačk. Ko se imunski sistem brani pred alergijo, telo v krvni obtok požene kemično snov histamin, ki gre v največji meri do pasjih tačk, ki jih pes pogosto liže ali celo grize. Alergije tudi pri psih lahko povzročijo izpuščaje. Lahko se pojavijo kjerkoli na koži, zato jih je včasih težko opaziti. Pogosto so tudi t. i. hot spoti – vnetja kože, ki jih spremlja bolečina.

  • Srbeče, občutljive oči

Oči so občutljiv in izpostavljen del telesa in pogosto tudi pri psih ob alergiji postanejo srbeče, rdeče, vnete, zatečene. Če opazite te znake ali če si pes drgne oči, poiščite pomoč veterinarja, da si s tem ne povzroči še sekundarne okužbe ali rane.

  • Izguba dlake

Tudi povečano izpadanje dlake vse do gole kože je lahko znak alergije. Izguba dlake se lahko pojavi samo na nekaterih mestih, lahko pa postopoma vsepovsod. Največkrat se mesta brez dlake pojavijo na trebuščku, tačkah in repu.

  • Smrčanje

Smrčanje je posledica slabše prehodnih dihalnih poti in čeprav respiratorni simptomi, povezani z alergijami, niso tako pogosti, so včasih tudi znak alergične reakcije. Sem spadata še kašljanje in težje dihanje.

  • Tresenje in drgnenje glave

Tresenje glave je znak, s katerim pes sporoča svoje nelagodje, srbečico ali draženje okoli uhljev. Ko pes to počne izrazito bolj pogosto, je čas za obisk veterinarja. Srbečico okrog glave si pes lajša tudi tako, da glavo drgne ob tla, preprogo, stopnice. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.