A. Ko. | 4. 7. 2022, 18:50

TO so znaki, da ste dober pasji lastnik

Profimedia
TO so znaki, da ste dober pasji lastnik (foto: Profimedia)

Nekateri ljudje imajo za pse boljši, drugi malce slabši občutek. A nihče se ne rodi kot dober pasji skrbnik. Tega se je treba naučiti in vsakemu s trudom lahko uspe.

Včasih je težko vedeti, kaj razmišlja vaš pes in kako se počuti. Vas zanima, ali ste dober pasji skrbnik? Če se prepoznate v spodnjih točkah, potem kar brez skrbi – vaš pes je zagotovo najbolj srečen kosmatinec na svetu.

Se izobražujete

Dober pasji lastnik pozna potrebe pasme svojega psa, pozna njegov temperament in karakteristike, se zanima za njegovo zdravstveno stanje in počutje. Danes je na voljo ogromno informacij, bistveno pa je, da črpate iz zanesljivih virov. Velikokrat je zelo uporaben tudi kakovosten pogovor z drugimi pasjimi skrbniki in deljenje izkušenj.

Vaš pes je dobro socializiran

Socializacija je osnova za prijetno sobivanje človeka in psa. Če je vaš pes prilagodljiv in se dobro znajde v različnih situacijah – ob različnih ljudeh, živalih, okoljih in zvokih - potem svoje delo dobro opravljate. Vzgoja in socializacija sta delo za celo življenje, učenje se nikoli zares ne konča.

Meje so jasno začrtane

Če spoštujete vašega psa in pes spoštuje vas ter so mu meje jasne, potem ste gotovo dosledni. Doslednost pomeni vedno in povsod. Če pes z mize nikoli ne dobi hrane, to velja tudi za velikonočno nedeljo. Če psu meje predstavite s pomočjo pozitivne motivacije, potem boste lepo sobivali in ne bo potrebe po kakšnih kaznih ali podobnih ukrepih. Ti psa ne vzgajajo, pač pa ustrahujejo.

Pasja prehrana je pomembna, prav tako aktivnost

Dober pasji lastnik bo dal precej poudarka pasji prehrani, saj za psa ''ni kar vse dobro''. Posvetil se bo morebitnim alergijam, se pozanimal o najbolj optimalni dieti in skrbel za ustrezno telesno težo svojega psa. To bo ohranjal tudi z rednimi sprehodi in aktivnostmi, ki jih pes potrebuje vsak dan.

Mentalna stimulacija

Tako kot fizična, je pomembna tudi mentalna stimulacija. Dober pasjih skrbnik si bo vsak dan vzel vsaj nekaj minut za razgibavanje pasjih možgančkov. Ne le, da bo pes tako bolj srečen, tudi dlje časa bo ostal mlad.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.