Uredništvo | 4. 1. 2024, 13:01

Tudi mačke lahko muči ločitvena tesnoba (prepoznajte očitne znake)

Profimedia

Ločitveno tesnobo običajno povezujemo s psi, a muči tudi številne mačke. Gre za resno stanje, ko mačka misli, da se bo zgodilo nekaj izjemno hudega tedaj, ko je sama doma. 

Z ločitveno tesnobo opisujemo stisko, ki jo mačka (ali pes) doživlja, ko je sam doma oz. ločen od določene osebe. Pri mačkah se to stanje izraža manj pogosto kot pri psih, a to nikakor ne pomeni, da ni mogoče, da se s tem ne sooča prav vaša mačka.

Ponavadi se ločitvena tesnoba pojavi pri tistih mucah, ki imajo s svojim lastnikom izjemno močno vez, znaki pa so pogosto zelo podobni kot pri psih. Kako jo spoznamo?

Mačka se lahko prekomerno oglaša, urinira ali iztreblja na neprimernih mestih, lahko se več liže kot običajno, skriva, ne kaže interesa po hrani, velikokrat pa v takem primeru tudi nenehno sledi svojemu lastniku po stanovanju.

Bi znali prepoznati znake, ki opozarjajo na ločitveno stisko pri mački?

Bi znali prepoznati znake, ki opozarjajo na ločitveno stisko pri mački?

Profimedia

Pred kakršnimikoli ukrepi se je priporočljivo posvetovati z izbranim veterinarjem, vsekakor pa vaše mačke nikar ne kaznujte, če počne karkoli zgoraj omenjenega. Strah namreč prav nikoli ne bo rešil težave, pač pa jo bo samo še poslabšal. 

Če boste mačko kaznovali, jo bo strah in če bo mačko strah pred vami, vam ne bo več zaupala. Gotovo pa veste, kako težko je pridobiti mačje zaupanje. Težav z ločitveno tesnobo ne boste rešili čez noč - toliko časa, kot je težava 'rasla', jo boste tudi odpravljali.

Če vam mačka nenehno sledi, lahko kaže znake ločitvene tesnobe.

Če vam mačka nenehno sledi, lahko kaže znake ločitvene tesnobe.

Profimedia

"Odpravljanje preobčutljivosti zahteva čas, strpnost, veliko dobre volje in vztrajnosti. Svojo mačko postopno navajajte na prihajanje v prostor in odhajanje, obdobja odsotnosti pa podaljšujte počasi," svetujejo strokovnjaki na spletni strani mucek.si.

Svetujejo še, da pred odhodom in po prihodu domov svoji mački ne posvečate nobene pozornosti, kajti mačka mora dojeti, da ta vsakdanji ritual ni nič posebnega in se ga ji zato ni treba bati.