A. Ko. | 28. 5. 2022, 10:10

Tudi TA žival izginja iz slovenskih gozdov: ''Stanje je alarmantno.''

Profimedia

Obsežen popis je pokazal, da se je njihovo število v zadnjih 20 letih prepolovilo. Vrsta se v iskanju primernega habitata pomika vedno višje. 

Petelinji zajtrk so strokovnjaki poimenovali skupni zajtrk vseh 'petelinarjev', ki je sledil obsežnemu popisu divjega petelina, naše največje gozdne kure.

Popis so izvedli prostovoljci DOPPS, ki so se jim pridružili  naravovarstveni nadzorniki Triglavskega narodnega parka, predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije in lokalnih lovskih družin.

Popisali so celotno območje Jelovice, ker pa je bilo 'petelinarjev' zelo veliko, so lahko popisali veliko širše območje v Bohinju in na Pokljuki.

Popis ni pokazal nič optimističnega. ''Stanje divjega petelina na Jelovici je alarmantno. Vrsta se, kot kaže, vztrajno umika v višje lege, kjer še najde primeren habitat, ki ga predstavljajo stari, svetli iglasti gozdovi s podrastjo borovnice. Vsi skupaj se bomo morali zavzeti za njegovo ohranitev.''

Tako pravi Tomaž Mihelič, varstveni ornitolog DOPPS. Ob tem opozarjajo, da za ohranitev naših najbolj ogroženih gozdnih vrst ptic – kamor spada tudi divji petelin - potrebujemo več naravi prepuščenih gozdov. Po podatkih DOPPS v Sloveniji danes živi med 500 in 600 samcev. 

Divje živali potrebujejo za svoje življenje t.i. mirne cone.

Sploh divji petelin je žival, ki ga človeške aktivnosti v gozdovih zelo vznemirjajo in ogrožajo. 

S namenom zaščite vrst ptic, katerih populacije je že močno zdesetkana, so oblikovali akcijo 'gozdni specialisti'.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.