A. Ko. | 29. 8. 2022, 18:30

Tudi to je slavni New York: sredi ulice tepel povsem obnemoglega konja, ki je vlekel kočijo

Profimedia in Youtube/fotomontaža/posnetek zaslona

Konj z imenom Ryder je postal svetu znan potem, ko se je v vročini med 'službo' – vleko kočije, zgrudil sredi Manhattna. A tu se žalostni del zgodbe šele prične ...

Medtem, ko vedno več mest popušča pritiskom javnosti in živalovarstvenih organizacij, da konji v poletni vročini niso primerna 'sila' za vlečenje turistov, pa ponekod od tradicije ne odstopajo. Tako je pojav še kako razširjen tudi v slavnem New Yorku.

A niso vsi prizori tako romantični in sladki, kot jih vidimo v filmih.

Pred nedavnim se je sredi Manhattna zgrudil povsem izčrpan konj po imenu Ryder. Po spletu so zaokrožili številni žalostni posnetki (enega objavljamo, a ni za občutljive!), kako voznik kočije vpije, naj se že spravi pokonci ter ga skuša 'zbuditi' s pasom, a neuspešno. 

Ko je prišla strokovna pomoč, ki je pregretega konja najprej ohladila z vodo in ledom, se je voznik mirno sproščal v kočiji. Po več kot eni uri so s pomočjo adrenalinskega šoka konja spravili nazaj na noge. Kasneje so na dan prišli številni šokantni podatki.

Ne samo, da je konj bolan (ima bolezen, ki prizadene centralni živčni sistem), pač pa ga je kočijaž pomladil za več kot polovico.

Medtem, ko Ryder šteje med 28 in 30 let, je kočijaž stalno trdil, da jih ima komaj 13. Za konje, ki vozijo kočije, velja pravilo, da se morajo upokojiti pri 26-tih letih. Če so zdravi …

Ryderju so poleg omenjene bolezni ugotovili številne poškodbe, bil pa je tudi podhranjen. Vse to je sprožilo velik odziv javnosti in številne proteste.

Profimedia

Zanj so se zavzeli številni zvezdniki, med njimi Bella Hadid.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Za Ryderja je bilo v tej nesreči tudi kanček sreče, kajti obeta se mu lepše življenje.

Od trenutka kolapsa naprej je upokojen, odslej bo živel življenju, kot bi ga moral od nekdaj – na prostrani farmi. Kdaj, če sploh, se bo ta praksa v New Yorku končala, pa še ni znano ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.