A. Ko. | 16. 9. 2022, 16:54

Turiste na plaži presenetil orjaški ligenj

Profimedia
Turiste na plaži presenetil orjaški ligenj (foto: Profimedia)

"To je prizor, ki ga vidiš samo enkrat v življenju," je turistični vodnik sporočil turistom, ki jim je bilo dano, da so v živo videli orjaškega lignja. 

Zavedamo se, da pod morsko gladino živijo najrazličnejša bitja vseh oblik in velikosti. Nekaj povsem drugega pa je to videti v živo. Eden izmed najbolj spektakularnih globokomorskih bitij je orjaški ligenj in prav ta se je pred nedavnim pojavil na eni izmed novozelandskih plaž.

Precej nerealen prizor je prisotne še bolj šokiral, ko so videli, da se je trupla nekdo že lotil, saj ga je precej manjkalo.

ʺTo je prizor, ki ga doživiš samo enkrat v življenju,ʺ je turistični skupini, ki se je prav v tistem trenutku sprehajala po naravnem rezervatu Farewell Spit in opazila naplavljeno gmoto, dejal njihov vodnik Anton Donaldson.

Čeprav se ne zgodi velikokrat, pa ta primer ni povsem osamljen. V zadnjih 30 letih je namreč na tem območju naplavilo vsaj 6 takih orjakov.

Ligenj, ki so ga našli na novozelandskem Severnem otoku, je v dolžino meril 4 metre. Našli so ga napol zakopanega v pesek. Prevzela ga je za to specializirana služba, njegove ostanke bodo uporabili v raziskovalne namene. Gre za drugega največjega lignja, kar jih prebiva v svetovnih oceanih.

Za največje veljajo lignji vrste Mesonychoteuthis hamiltoni, ki v dolžino lahko zrastejo vse do 13 metrov.

Tako eni kot drugi glavonožci veljajo za mistična bitja, ki so bila navdih tudi v mitologiji. Živijo več kot 900 metrov pod vodo, človeškemu očesu pa se pokažejo zelo redko.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.