A. Ko. | 5. 8. 2022, 18:00

Nenavadno presenečenje v Franciji: kako se je zaščitena vrsta kita znašla v topli reki?

Profimedia

Običajno se nahajajo v arktičnih vodah, tokrat pa so ga opazili v francoski Seni. Strokovnjaki pravijo, da je zelo podhranjen. Kako ga bodo reševali? 

Potem, ko je pred nedavnim v Seno zaplavala orka, ki ji ni uspelo preživeti, se tam nahaja nov nenavaden obiskovalec. In tudi temu ne kaže dobro.

Gre za belega kita ali belugo (zaščitena vrsta), katerega življenjsko okolje so sicer mrzle arktične vode.

Kaj ga je privabilo vse do zapornice 70 kilometrov oddaljene od Pariza, ni jasno. Je pa povsem jasno, so sporočili strokovnjaki, da gre za podhranjen primerek in njegovo stanje vzbuja skrb.

Opazili so tudi nenavadne spremembe na njegovi koži.

Odkar so ga pred nekaj dnevi prvič opazili, ga strokovnjaki ne izpustijo izpred oči. Kolikor le gre, kajti - kot je za The Guardian povedal Gerard Maugner iz French Marine Mammal Research Group (raziskovalna skupina, ki proučuje morske sesalce) – ta beluga zelo malo časa preživi na površini. To pomeni, da ima precej veliko kapaciteto pljuč.

Profimedia

Na vse moči se pristojni trudijo belugo speljati nazaj na morje. Nad njim je ves čas dron, ki pošilja podatke o njegovem gibanju. Oblasti v normandijskem departmaju Eure so prebivalce prosile, naj se mu ne približujejo in ga ne vznemirjajo.

''To okolje za belugo ni dobro, Sena je zelo onesnažena in glasna, te živali pa so na zvoke zelo občutljive.''

Tako pravi Lamya Essemlali iz organizacije Sea Shepherd, ki pomaga pri lociranju beluge. Dodala je, da je ta trenutek ključno kita nahraniti, da se ne ponovi zgodba orke izpred dveh mesecev. Ta je poginila zaradi izstradanosti. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.