Š. Š. | 25. 5. 2023, 21:16

V maju veliko mrtvih mladičev, ki jih štorklje same vržejo iz gnezda – zakaj?

Profimedia

Deževni maj je vplival tako na ljudi, kot živali. Na slednje še toliko bolj, saj je narava njihov dom in če se poruši ravnovesje, so mnoge med njimi v stiski. Tudi štorklje

Te dni po celi Sloveniji lahko opazujemo štorklje, ki so se sicer že sredi marca vrnile nazaj iz toplih krajev. Kolikor jih je tja sploh odšlo, kajti ni več nujno, da odidejo prezimovat. Letos je doma ostalo rekordno število belih štorkelj. ʺV zadnjih letih v Sloveniji tudi pozimi opažamo vse več belih štorkelj. Pojav, ki je še pred dvajsetimi leti veljal kot nekakšna 'anomalija' sedaj postaja že pravi običaj. Letos smo opazili že 11 prezimujočih štorkelj in sicer v Ivančni gorici, Dolenjem jezeru, Logatcu in okolici Pragerskega ter Rač,ʺ so pred časom zapisali na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Profimedia

Pa še eno posebnost zadnje čase strokovnjaki (in tudi vsi prebivalci odprtih oči) opazujejo - štorklje, sicer močno povezane s Prekmurjem, se pojavljajo vsepovsod po Sloveniji. Iz 'rodnega' Prekmurja pa izginjajo. Je pa dobra novica, da v Sloveniji število štorkelj konstantno narašča. Če so jih leta 1999 opazili okoli 200 parov, je bila ta številka lani že okoli 260.

Profimedia

Letošnji mesec maj štorkljam ni naklonjen. Mnogo ljudi je v preteklih dneh opazilo opazilo mrtve mladiče štorkelj, največkrat v neposredni bližini njihovih gnezd. Kaj se dogaja? Pri sobotainfo.com so se s tem vprašanjem obrnili na DOPPS, kjer so odgovorili, da v deževnem maju marsikatera štorklja ni našla dovolj hrane za svoje mladiče. Ko je stanje zelo resno, štorklja kakšnega mladiča vrže iz gnezda, da lažje poskbi za preostale. Poleg tega pa je bil marsikatero mladič tudi žrtev nizkih temperatur in je poginil od podhlajenosti (prva dva tedna še nimajo razvite termoregulacije). Ko mladič v gnezdu pogine, ga mama porine ven, da se naredi prostor za preostale. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.