Uredništvo | 18. 9. 2023, 17:03

V Slavoniji ob cesti leži več kot 40 mrtvih svinj: "Na koga naj se obrnemo? Nihče ne stoji za kmeti!"

Dnevnik.hr/posnetek zaslona

Fotografije, ki so pricurljale v javnost in v hipu zaokrožile po spletu, so zamajale stolček kmetijski ministrici. Ta je prepričana, da je bilo ravnanje povsem ustrezno, nekateri že napovedujejo proteste ...

Fotografija štiridesetih prašičev, ki ležijo ob glavni cesti v slavonskih Andrijaševcih, presune tudi tiste, ki so vajeni vsega hudega. Prizor, kot iz filma, so fotografirali šokirani domačini. Kaj se dogaja? Kot smo že poročali, je na Hrvaškem poleti prišlo do izbruha prašičje kuge.  Dogajanje v Slavoniji je povezano prav s tem. Bolezen, ki ogroža predvsem domače in divje prašiče, so odkrili pri devetih tamkajšnjih prašičih, zaradi tega pa so jih usmrtili kar štirideset. 

Toda zakaj so jih razstavili ob glavni cesti, na trati pred hišo? Lastnik kmetije je za hrvaške medije povedal, da drugače niso mogli priti do njih in jih odpeljati stran. Pristojnim se postopek v nobeni točki ne zdi sporen. Kot navajajo izjavo kmetijskega inšpektorata, so prašiče po evtanaziji razkužili in odpeljali na najbolj primerno mesto za odvoz. 

Nad vsem skupaj je šokiran tudi lastnik kmetije Marko Majer, ki je spregovoril za Jutranji list. Sam je šokiran predvsem nad dejstvo, da so mu pobili prav vse svinje, čeprav so afriško prašičjo kugo odkrili le pri slabi četrtini. Po njegovih besedah sta na teren zaradi pomanjkanja ljudi prišla samo veterinar in veterinarski tehnik, ki sta po usmrtitivi prosila, da kadavre na zelenico pred hišo pomagata prenašati Majer in njegov bolehni oče. "Na koga naj se obrnemo? Nihče ne stoji za kmeti. Sprejeli smo vse ukrepe, upoštevali smo vse, kar so nam svetovali," je dejal Majer, ki je v trenutku ostal brez vseh živali. 

Profimedia

Situacija je (sploh, ker primer ni osamljen), razumljivo, sprožila velike polemike v javnosti. Predstavniki prašičjerejcev zahtevajo odstop kmetijske ministrice Marije Vučković in direktorice veterinarske medicine Tatjane Karačić. Ministrica je med drugim v izjavi za javnost v svoj zagovor povedala, da bo škoda vsem kmetom povrnjena. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.