A. Ko. | 20. 7. 2022, 08:24

V TEJ državi je izumrlo več živali kot kjerkoli drugje

Profimedia
V TEJ državi je izumrlo več živali kot kjerkoli drugje (foto: Profimedia)

Analiza, ki jo opravijo na vsakih pet let, je pokazala, da je stanje ekosistema alarmantno. Samo številčnost ptic se je zmanjšala za kar 60 odstotkov.

Oblasti v Avstraliji so – kot to storijo na vsakih pet let – predstavile stanje okolja na njihovi celini. Analiza ni prav nič spodbudna, stanje avstralskega okolja je vedno slabše. Za to naj bi bili glavni krivec podnebne spremembe, izguba habitata, invazivne vrste, onesnaženost in rudarjenje.

Poleg številnih drugih posledic je dokument pokazal, da je v Avstraliji izumrlo več živalskih vrst kot na katerikoli drugi celini. Ogrožene so številne živalske vrste, ki živijo samo tam – kot na primer koala in nekatere vrste kakaduja.

Zelo ogrožene so dvoživke, ki so močno občutljive na podnebne spremembe, prav tako zelo ogroženih je veliko vrst ptic.

Med letoma 1985 in 2017 se je številčnost ogroženih vrst ptic zmanjšala za kar 60 %!

V Avstraliji živi 25 različnih vrst morskih želv in polovici izmed njih grozi izumrtje, po nekaterih predelih avstralske celine se je populacija želv zmanjšala za kar 90 %. Njihova gnezda v veliki meri ogroža tudi invazivna lisica.

Iz skupine ogroženih v skupino izumrlih sta se kot zadnji uvrstili ena izmed vrst podgan in ena vrsta netopirjev. Dokument razkriva izumrtje še desetih vrst sesalcev.  

Ministrica za okolje Tanya Plibersek je ob tem dejala, da dokument razkriva šokantno in depresivno zgodbo, ki zahteva ukrepanje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.