22. 5. 2022, 18:00

V trgovino z divjimi živalmi je vpletenih več kot 1200 vrst

Profimedia

Spletna prodaja TEH živali je vedno bolj priljubljena, sporočajo biologi in opozarjajo, da bo treba v raziskave in njihovo zaščito vložiti več truda.

V študiji, objavljeni v reviji Communications Biology, so analizirali oglase za prodajo pajkov, ki so jih našli na spletu. Ugotovili so, da je trgovanje z več kot 1200 vrstami pajkov, škorpijonov in drugih pajkovcev od leta 2000 pa do leta 2021 pritegnilo na milijone posameznikov.

Profimedia

Trgovina s pajkovci cveti, a po besedah ene od avtoric raziskave veliko število živali križem kražem odvzemajo iz narave. Kar 67 odstotkov vseh pajkov v ponudbi pride iz divjine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eighth Element (@eighth.element)

Nevretenčarje je relativno lahko tihotapiti čez meje, saj so majhni in jih ni težko skriti, večina toplotnih kamer ali rentgenskih naprav, ki jih uporabljajo za odkrivanje trgovine z živalmi, pa nevretenčarjev sploh ne zazna.

Pajkovci so vedno bolj priljubljeni ljubljenčki, predvsem zato, ker ne zahtevajo veliko prostora, ugotavlja študija.

Avtorji dodajajo, da so nevretenčarji pri naravovarstvenih strategijah pogosto spregledani, posledično pa so tudi raziskave in skrb zanje finančno podhranjene.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eighth Element (@eighth.element)

Svetovna zveza za varstvo narave, ki vodi seznam ogroženih vrst, je tako ocenila le en odstotek od več kot milijon opisanih vrst nevretenčarjev na planetu. Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi in prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami po drugi strani pokriva le dva odstotka vseh vrst, ki se znajdejo na trgu.

Zaenkrat še ni jasno, kako trgovanje s pajki iz narave vpliva na njihove vrste, a odsotnost globalnega nadzora avtorje raziskave skrbi. Med pajki v prodaji bi se lahko znašle celo do zdaj še neznane vrste. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.