I. D. | 18. 8. 2022, 15:30

Rešili medveda, ki je pojedel preveč TE poslastice

Profimedia

Tisočletja se uporablja v tradicionalni medicini, kupite jo lahko tudi vi.

Ste že slišali za "nori med"? Našli ga boste v le nekaj krajih na svetu, kjer čebele nabirajo cvetni prah rododendrona. Med tega grma je nekoliko grenek, rdečkast in predvsem halucinogen.

Nekatere vrste, med njimi Rhododendron luteum in Rhododendron ponticum, vsebujejo grajanotoksin, ki pri ljudeh in živalih povzroča bruhanje, drisko, bolečine v trebuhuu, omotičnost, motnje vida, zaspanost, bradikardijo, hipotenzijo in nezavest. 

Nori med ima nekoliko drugačen učinek, odvisno od zaužite količine lahko vodi od halucinacij in upočasnjenega srčnega utripa do začasne paralize in nezavesti. V sodobnem času ni nobene zabeležene smrti zaradi uživanja norega medu. 

Profimedia

Antični grški pisec Ksenofont je opisal, kako se je 10.000 grških vojakov leta 401 pr. n. št. vrnilo iz Turčije, kjer so se najedli medu iz ukradenih panjev. Dobili so drisko, ob tem so bruhali, bili dezorientirani, nekateri niso mogli stati. A naslednji dan so bili že dobri. O podobnih posledicah poročajo tudi sodobni uživalci tega medu. Najverjetneje gre tudi za prvo kemično orožje. Leta 69 pr. n. št. naj bi lokalni prebivalci nastavili med vojakom Pompeja Velikega in jih nato omamljene pobili.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Honey Road (@thehoneyroad)

Nevarnejše od uživanja je gotovo nabiranje medu, saj rododendron raste visoko in čebele na takšnih morskih višinah pogosto domujejo v panjih na pečinah. V Nepalu so nabiralci medu specializirani plezalci, ki morajo hkrati prenašati tudi pike čebel. Najbolj znana domovina norega medu je sicer turška obala Črnega morja.

Profimedia

V obeh državah so med prej kot v kuhinji uporabljali v medicini. Blažil naj bi povišan krvni tlak, dajal energijo in nadomeščal viagro. Zaradi tega je ta med danes med najdražjimi na svetu, za pol kilograma boste na azijskih črnih trgih zanj odšteli od 60 do 80 evrov. Čeprav je v mnogih državah prepovedan, evropske niso med njimi. A previdno - na trgu je veliko ponaredkov.

Profimedia

Mimo vseh prodajnih kanalov je posledice norega medu izkusila tudi mlada medvedka v turškem mestu Düzce. Po poročanju Guardiana so zadrogirano rjavo medvedko odpeljali k veterinarju, kjer so ji pomagali prebroditi krizo in jo po nekaj dneh izpustili nazaj domov.

Že žlička medu je dovolj, da sproži želene in neželene učinke. Ti se pojavijo uro do uro in pol po zaužitju in sami od sebe minejo v 24 urah. Razen v primeru zastrupitve medicinska pomoč ni potrebna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.