A. Ko. | 30. 5. 2022, 11:00

Če vpijete na psa ima to lahko ŽALOSTNE dolgotrajne posledice

Profimedia

Vpitje na psa pušča srce parajoče posledice za vašega ljubljenčka, so pokazali izsledki raziskave. Dokazali so tudi, da vzgoja z negativno motivacijo ogroža dobro počutje psa.

Raziskovalci univerze v portugalskem Portu so v središče raziskave vzeli 42 psov, ki so deležni vzgoje  s pozitivno motivacijo (nagrajevanje, brez sile). Poleg tega pa še 50 psov, ki jih vzgajajo s pomočjo negativne motivacije (kazni, vpitje, uveljavljanje dominance skrbnika). Vodja raziskave je bila Ana Catarina Vieira de Castro.

Vsakemu psu so pred in po treningu s pomočjo sline izmerili raven stresnega hormona kortizola v krvi. Pri psih, ki so bili deležni treninga, ki temelji na strahu, so bile zaznane precej večje vrednosti kortizola med treningom in še nekaj ur po treningu.

Tudi fizično so kazali znake stresa, kot sta lizanje okoli ust in zehanje.

Pri psih, ki jih vzgajajo s pozitivno motivacijo, niso zaznali nič od omenjenega. Izbira metode treninga ima takojšen učinek na počutje psa.

Še bolj osupljivo pa je, da so dokazali, da ima način treninga zelo dolgoročne posledice. To so raziskovalci ugotovili s pomočjo nagrajevanja s hrano.

Najprej so vse pse naučili, da je posoda na eni strani sobe vedno napolnjena z dišečo klobaso. Posode v drugih kotih sobe pa so bile prazne. Nato so prazne posode premikali po sobi in opazovali, kako hitro se jim bodo psi približali.

Ugotovili so, da se nekateri psi obnašajo zelo optimistično (kozarec je napol poln), drugi pa zelo pesimistično (kozarec je napol prazen).

Še več, pesimistični so psi z vzgojo, ki temelji na strahu.

Ti so se posodam približevali počasi, prestrašeno in nezaupajoče. Na drugi strani so optimistični psi, ki jih vzgajajo s pomočjo pozitivne motivacije, pogumno stopili proti posodi, upajoč, da je v njej priboljšek.

Pri pesimističnih psih so raziskovalci ugotovili tudi, da mnogo pogosteje razvijejo ločitveno tesnobo in vedenjske težave.

Bolj stroga kot je vzgoja z negativno motivacijo, bolj očitne so posledice.

Raziskovalci so ob tem zaključili, da je dobro počutje psov, ki jih vzgajajo z averzivnimi  - za psa bolečimi - metodami, ogroženo.  

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel