A. Ko. | 19. 11. 2022, 18:10

Z vašo mačko lahko komunicirate prek počasnega mežikanja – ste že poskusili?

Profimedia

Nedavno so znanstveniki potrdili zelo učinkovit način, s katerim lahko mačji skrbniki komunicirajo s svojo mačko in rezultati so osupljivi. Mačke so se odzvale tudi na 'pogovor' s popolnim neznancem! 

Mačke veljajo za bolj samosvoje, misteriozne in manj vodljive kot psi. Je pa tudi res, da se zdi komunikacija s psom vseeno malce preprostejša. A britanski znanstveniki so nedavno predstavili povsem enostaven način komunikacije, ki se je izkazal za zelo učinkovitega. To je prek počasnega mežikanja.

ʺGre za način, ki so ga številni mačji skrbniki že sami našli, je pa čudovito, da imamo sedaj tudi dokaz, da res deluje.ʺ

Tako pravi britanska psihologinja Karen McComb. Gotovo ste že opazili, da vaša mačka, ko je povsem sproščena in ji prav nič ne manjka, počasi mežika. Vzpostavite pogovor z njo tako, da se usedete meter stran, poglejte jo v oči in tudi vi počasi pomežiknite. Morda boste opazili, da je mačka to zaznala in se odzvala.

Znanstveniki so metodo preizkušali pri odnosu mačke z njenim lastnikom in tudi s popolnim neznancem. Slednji so pred mačko celo pomolili odprto dlan in izkazalo se je, ne samo da so se mačke odzvale z mežikanjem, pač so vzpostavile tudi dejanski stik.

Mačke so se mnogo pogosteje približale človeški roki, če je ta  počasno mežikal.

ʺGre za prvo študijo, ki je eksperimentalno raziskovala vlogo počasnega mežikanja v komunikaciji med človekom in mačko,ʺ poudarja McCombova. In dodaja, da je to čudovit način, da se še dodatno povežete s vašo mačjo ljubljenko.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.